Hejka
Ponieważ na forum posucha a ja wczoraj siedziałem chwilę przed arkuszem Excella (niestety matematyk ze mnie żaden) poproszę Was o weryfikację moich założeń i wyliczeń.
Założenia:
Pojemność balonu ok 18l
Stosunek woda/mąka 3/1 , mąki 4 kg
1 kg mąki zwiększa objętość zacieru o ok. 0,6 l (nie wiem czy słusznie tak założyłem)
1 kg maki zawiera ok 0,74 kg skrobi (wyczytane na opakowaniu)
1 l wody = 1 kg
Ze skrobi otrzymujemy spirytus jak z cukru, czyli 1kg skrobi =0,6l spirytusu
Ilość enzymów na 1000 kg skrobi - AMG 800gr, TERM 500 gr, SCHE 300gr, 1ml enzymów=1,2 gr
Wyliczenia:
ze stosunku mąka/woda
mąka 4 kg / woda 12 l
objętość zacieru: 12 l + (4*0,6) = 14,4l
masa zacieru: (12l*1)+4=16 kg
wyliczona zawartość skrobi:
ilość kg mąki*zawartość skrobi w jednym kg mąki - 4*0,74=2,96 kg
Teoretyczna wartość spirytusu jaką można otrzymać z tej ilości skrobi:
0,6*2,69=1,776 l
Jeśli uda się
scukrzyć całą skrobię i przetworzyć ją na alkohol to moc zacieru:
objętość spirytusu/objętość zacieru - (1,776l*100)/14,4l= ok 12,33%
startowe blg wyliczyłem na:
masa skrobi/masa zacieru 2,96kg/16kg*100=18,5 blg
Teraz enzymy
AMG = 800gr/1000kg = 0,8 gr/1kg = 0,8*2,96*1,2=2,8 ml
TER = 500gr/1000kg = 0,5gr/1kg = 0,5*2,96*1,2=1,8 ml
SCHE= 300 gr/1000kg = 0,3gr/1kg = 0,3*2,96*1,2=1,1 ml
No i tyle moich wypocin
poproszę o uwagi bo jak nam siebie na pewno coś pokićkałem