Pszenica - relacja krok po kroku
Ja filtruję workiem, i z 5kg zboża i 15l wody plus jakieś drobne dolewki otrzymuję ok 12-13l filtratu w zależności ile mam cierpliwości. Worek po obcieknięciu biorę między deski i skręcam śrubami jak ser i co jakiś czas dokręcam śruby. Potem jeszcze do fermentora na dzień, dwa aby muł się ustał na dnie i z ciągam wężykiem. Jakoś bardzo się nie przejmuję jak coś mi zassie z nad osadu. Wydaje mi się ze nie ma co walczyć o 2 czy 5% podniesienia wydajności. Jak 50-tka alkoholu zostanie w młócie toż to moja bimbrownia to nie komercyjne przedsięwzięcie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez darekint, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości