Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: OLO 69 » 2018-02-18, 19:52

Ja dodaję bezpośrednio do zacieru 10 gram na 40 - 45 litrów. Start przy temp. około 33 - 35C w ciągu 2-3 godzin.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-18, 19:57

Nie uwadniasz?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: OLO 69 » 2018-02-18, 19:59

Sypę bezpośrednio do beki.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-18, 20:02

To błąd, dużo komórek drożdżowych ulega przy tym destrukcji.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: OLO 69 » 2018-02-18, 20:05

Średnio 5 dni i z 18- 20 blg zacier przerobiony. Na fermiolach nawet pisze, że można nie uwadniać. Jedynie co robię to wyjmuję z lodówki je wcześniej, aby temperaturę otoczenia złapały.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-18, 20:18

Nie polecam takiego postępowania. Zwłaszcza, że rehydratacja to proces prosty i szybki. Brak powyższego, to proszenie się o kłopoty w sytuacji, kiedy nie można być pewnym kondycji drożdży.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: OLO 69 » 2018-02-18, 20:30

Dla mnie mniej roboty. :D Kiedyś uwadniałem i różnicy nie stwierdziłem. Ale skoro tak nie trzeba, to uwadniajcie. :wink:
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-18, 20:31

Raz startowało Ci 30 godzin...

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: OLO 69 » 2018-02-18, 20:55

Wtedy uwadniałem :D Ale podejrzewam, że z kwasem przesadziłem, bo przez pomyłkę dałem podwójną dawkę.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-18, 20:56

Słowo klucz - podejrzewam.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: OLO 69 » 2018-02-18, 20:59

Dobra, napiszę na pewno. Zrobiłem ze 100 zacierów a tylko raz miałem taki przypadek i to wtedy gdy za mocno dokwasiłem.
OLO 69

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: Fermiol » 2018-02-18, 22:07

Też daję bezpośrednio do zacieru. Hartowanie drożdży kojarzy mi się z restartem, gdzie w nastawie jest trochę alkoholu i ogólnie są niesprzyjające warunki dla drożdży.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości