Wódka z mleka - ciekawostka z sieci

Awatar użytkownika
krzysztof1021
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-13, 12:11

Wódka z mleka - ciekawostka z sieci

Post autor: krzysztof1021 » 2013-04-09, 08:05

Ludziska to potrafią :D i to za jaką kasę...

http://www.pb.pl/3072696,45181,pierwsza ... iego-mleka

pzdr.
krzysztof1021

neopsotnik
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-12-31, 12:43

Post autor: neopsotnik » 2013-04-09, 09:14

Pomysł zacny i rozwojowy. Przecież kefirek na ,,dzień następny" to też produkt mleczny.

damazyx
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2013-03-01, 20:49

Post autor: damazyx » 2013-04-09, 10:50

Jak byłem niedawno w Mongolii to piłem taki napój alkoholowy o nazwie kumys a jest to sfermentowane mleko klaczy, robią też z tego destylat o nazwie Archi (nie udało mi się spróbować). Jak kogoś to interesuje to jest trochę info na wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Kumys

[ Dodano: 2013-04-09, 10:55 ]
A tutaj fotka jak panie rozlewają i sprzedają tenże kumys:) nie ma jakiś sterylnych warunków, ale ogólnie w Mongolii jest mało sterylnie:)
Załączniki
kumys.jpg
damazyx

neopsotnik
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-12-31, 12:43

Post autor: neopsotnik » 2013-04-09, 14:00

Napoje alkoholowe robione z mleka to nie tylko domena Mongolii. Nie zdziwię się jeśli spora część Azji zna te smaki. W Kazachstanie np piją kumys (z mleka klaczy) i szubat. Ten drugi jest robiony z mleka wielbłądzicy. Z kolei w Afryce potrafią robić podobne napoje z mleka kokosowego.

Janes
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2011-03-14, 20:46

Post autor: Janes » 2013-04-14, 18:40

Cudze chwalicie swego nie znacie....chciałoby się rzec
Ja tego nie pamiętam, ale znawcy tematu mówią że w OSM w Koninie w latach 80-tych produkowano wódkę z serwatki i ponoć na początku produkcji była super. Ja już ja niestety pamiętam jak podłej marki była.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2013-04-14, 21:18

Jestem w trakcie prób. Nie spodziewałem się, że w serwatce oprócz laktozy jest dużo cukru.
Serwatka po procesie podpuszczkowym jest słodka jak nastaw z cukru. Następnym razem zmierzę blg :D
Obecnie serwatkę zakłady mleczarskie proszkują i jest używana w przemyśle spożywczym i nie tylko.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-04-14, 22:13

Białko z serwatki jest cennym surowcem, powszechnie stosowane do suplementów diety, ze względu na skład, duża zawartość aminokwasów rozgałęzionych, które są pożądane w każdym sporcie i przy kontrolowanym odchudzaniu.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2013-04-14, 22:28

Zgadza się. Serek serwatkowy Ricotta to głównie białko i tłuszcz niezbędny do przyswajania witamin :slinka

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-04-15, 08:30

zbyszek1281 pisze:Jestem w trakcie prób. Nie spodziewałem się, że w serwatce oprócz laktozy jest dużo cukru.
Zbyszku fińska firma St1 Biofuels Oy od roku 2008 produkuje etanol (paliwowy) z serwatki i nie tylko. Proces nazywa się etanolix i jest oparty o przetwarzanie mikrobiologiczne.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2013-04-15, 08:34

Na razie dla próby wypiłem ok. 4l fermentu nie destylowanego. Ciekawe na ilu oktanach odjadę po spożyciu destylatu serwatkowego :wink:

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Prawda

Post autor: runner2 » 2013-09-24, 23:11

tak jak kolega Janes pisał, w Koninie inzynierowie w 80-tych latach ubieglego stulecia, wpadli na genialny pomysł wykorzystania serwatki, zamiast jak wcześniej puszczać ją do rzeki. Po obróbce cieplnej, robiono z tego bardzo smaczny destylat. Technologia ta znalazła spore zainteresowanie ze strony żydowskiej braci którzy to technologie kupili i ślad po niej i wszelki słuch zaginoł. Tyle z przekazanych mi informacji wiem. Mam nadzieje że nic nie przekręciłem

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości