Jęczmień

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Jęczmień

Post autor: BartekBartek1 » 2013-04-15, 21:28

Witam. Do tej pory robiłem tylko owocówki, ale postanowiłem wkroczyć na nowy grunt. Posiadam 20kg jęczmienia. Chciałbym to przerobić na dobry destylat. Nie chciałbym, żeby była to zwykła czysta, a trunek o pięknym zapachu zbożowym. Tylko teraz nasuwają się następujące pytania:
- czy jęczmień słodować czy też nie?
- czy drożdże fermiol będą dobre przy temperaturze 18*?
- czy czy pożywka activit będzie dobra?
Jak już wspomniałem będzie to mój pierwszy zacier i chcę żeby nie smakował jak czysta. Pozdrawiam Bartek :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez BartekBartek1, łącznie zmieniany 1 raz.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-04-15, 22:20

Jeśli nie masz słodu, użyj enzymów, taniej i szybciej a co jakości różnica nie do poznania dla podniebienia. Drożdże oki, nie używaj żadnych pożywek może fosforan amonu i kwasek cytrynowy

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-04-15, 23:59

A będziesz umiał zesłodować? Jak tak, to nie wahaj się, efekt będzie rewelacja!

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-04-16, 14:18

Witam. Chyba dokupię jeszcze trochę kukurydzy i żyta i zrobię coś typu Jack Daniel's. A ze słodowaniem to myślałem, że tak: jęczmień namoczyć przez 2 dni. Później rozłożyć na półkach z tkaniny. Kiełkować do długości 2-3 długości ziarna. W piwnicy mam temperaturę 18* więc myślałem, że się uda. Pozdrawiam Bartek :D

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2013-04-17, 17:32

Witam, tak jak poprzedni sugeruje - jak potrafisz Kolego zesłodować zboże - wielki szacunek (ale wierz mi niejeden zaawansowany destylator połamał zęby na tym .... ale eksperymentuj - sam jesteś szefem swoim ;) ).

A tam skromny żuczek jestem i mam obawy do tej pory cały czas :idea:
:idea: - musiałbym do @RomKo napisać jak mu idzie bo wiem że zrobił fachowy sprzęt do słodowania :mrgreen: a poznaliśmy się z uwagi na piwo domowe :brawo :brawo

Na początek - weź pod uwagę drożdże whisky :idea: - tutaj tylko podstawowa pożywka nie musisz zakwaszać (w przypadku pracy na enzymach - jest konieczna korekta pH, czyli dochodzi koszt "kwasu " + paski do zweryfikowania dodatkowa praca itp.)


Sądzę (z praktyki) iż jak zainteresujesz się tym tematem:

http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=59


(przepraszam za kryptoreklamę ) to nie zrujnuje Ci kieszeni pójdziesz łatwiejszą drogą = poczujesz smak typowego destylatu i obierzesz właściwy kierunek czy zbożówki, owocówki, czyste itp ....


Robi się coraz cieplej optymalnie potrzebujesz 25sC jak będzie 20 nic nie szkodzi dłuższa praca.

Jak tak bym wykorzystał Twój "materiał " - weź też pod uwagę jakość zboża - oby się nie zniechęcić do dalszych zacierań :?:

Dobry materiał to kukurydza, pszenica (materiał ma istotną wartość co do uzysku - więcej skrobi = więcej cukrów prostych = więcej "dobroci")

I nawet jak nie wyjdzie za pierwszym razem to nie ma co się załamywać i lecieć do monopolowego bo na półkach na pewno tego nie znajdziesz...


pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-04-17, 19:20

Dziękuję za odpowiedz. Chyba jednak zrobię z samej kukurydzy na enzymach. Czy się różnią enzymy od kolegi 98% i z euro-winu (poza ceną)? Czy te od kolegi 98% są lepsze? Pozdrawiam Bartek :D

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2013-04-17, 22:14

Witam każdy chwali swoje :mrgreen: ... my bazujemy na nich od wielu wielu lat. 98% Kolegów na nich pracuje i nigdy nie było z nimi problemów - nie wiem co oferuje inny sklep.
Są aktywne przez okres minimum 8-10 miesięcy odpowiednio przechowywane, mocno skoncentrowane nastawione stricte na zboża (nie są to jakieś "chińskie" enzymy z hormonami itp.). Nie pracowałem na innych więc moja opinia nie będzie miarodajna.


pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-04-18, 09:04

Jednak przejdę na bourbona z tematu:zacieranie kukurydzy enzymami. Pozdrawiam i dziękuję Bartek.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości