Plotka czy Prawda zacier z pszenicy.... mój 1 raz

kapiszon633
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2013-05-08, 13:35

Plotka czy Prawda zacier z pszenicy.... mój 1 raz

Post autor: kapiszon633 » 2013-05-08, 13:43

Witam wiele razy juz robiłem zacier na zwykłych gorzelniczych drożdzach pora na pszenice.
Mam pytanie i prośbę o przepis na najprostrzy zacier na zbożu... od kolegi usłyszałem ze mozna zrobić tak

10kg zboża które musi zakiełkowac..
do zakiełkowanego zboza dodaje 25l wody 3kg cukru i drożdze cobra whisky...

nautes
50%
50%
Posty: 122
Rejestracja: 2011-05-28, 15:48

Post autor: nautes » 2013-05-08, 16:43

Bardzo ładnie opisany proces zacierania masz pod adresem:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=605

Coś mi się wydaje, że troszkę pomieszałeś.
Do pszenicy potrzebne są dodatkowe enzymy. Drożdże whisky są przeznaczone raczej do innych zacierów, choć tu też powinny dać radę.
Kiełkuje się jęczmień. Ale na początek proponuję i tak dodać enzymy (alfa-amylaza oraz gluko-amylaza).

kapiszon633
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2013-05-08, 13:35

Post autor: kapiszon633 » 2013-05-09, 13:53

Tylko ze w przyadku teroi znajomego nie bylo mowy o zacieraniu.

Czyli moge zakielkować pszenicę lub jęczmień,
czy enzym jest niezbędny?
Ostatnio zmieniony 2013-05-09, 18:39 przez kapiszon633, łącznie zmieniany 1 raz.

kapiszon633
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2013-05-08, 13:35

Post autor: kapiszon633 » 2013-05-09, 14:22

Ja tylko pytam ... chcialem sie dowiedziec ile jest prawdy w tym co słyszałem
Ostatnio zmieniony 2013-05-09, 18:38 przez kapiszon633, łącznie zmieniany 1 raz.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-05-09, 17:43

Zero.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Re: Plotka czy Prawda zacier z pszenicy.... mój 1 raz

Post autor: zwyczajny » 2013-05-09, 21:49

kapiszon633 pisze:Witam wiele razy juz robiłem zacier na zwykłych gorzelniczych drożdzach pora na pszenice..
Na gorzelnianych drozdzach robisz NASTAW CUKROWY a "zaciera" się słody.. Zacznij od teorii.

Przy ZACIERANIU masz dwa wyjścia
1. Zacierać słody lub słodowane ziarna
2. Zacierać niesłodowane ziarna przy pomocy enzymów

Zależnie od ambicji chęci i możliwości wybierając odpowiednie dla możliwości wyjście dalej musisz już sam poczytać o procesie technologicznym..

To nie są rzeczy które robią się same..

ogólnie rzecz biorąc i jak chcesz coś poćwiczyć to sam niestety nie miałem możliwości spróbować ale jeżeli zależy ci na burbonie czy whiskey proponuję zrobić "Kwaśny zacier wujka jessie" jak chcesz zrobić czystą gorzałkę to raczej jęczmień niż pszenica na początek,bo robiąc zacier na słodzie pszenicznym primo wysładzanie będzie katorgą(domyślam się że śrutownika nie masz).. i zalepiony filtrator(którego pewnie nie masz) będzie samym kłopotem....

Wiesz co??? skoro chcesz zabrać sie za następny Level, poznać smak bezcukrowych gorzałek to sam niestety musisz decydować...

Możesz zrobić też enzymami z mąki,ale do tego potrzebujesz "płaszcza wodnego"..

Kapiszon, widzę, że Świeżak na forum jesteś... może poczytaj trochę a jak będziesz miał pytania to pisz... ale licz się z tym, że prawie nigdy nie uzyskasz odpowiedzi jak zadasz niewłaściwe pytanie;)...

Coby sie nie działo życzę powodzenia!! :book :drinks
XXX

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości