Minimalny czas działania enzymów

palecx
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-09-17, 12:26

Minimalny czas działania enzymów

Post autor: palecx » 2013-06-13, 17:52

Cześć, jak szybko można przejść z fazy enzymu upłynniającego do glukoamylazy? Chodzi mi o to jak długa musi być przerwa w zacieraniu? Mam chłodnice miedzianą więc schłodzenie zacieru ze 100C do 60 zajmuje kilka minut. Czy koniecznie trzeba czekać te 4 godziny? Czas jak wiadomo to pieniądz;) pozdr
Ostatnio zmieniony 2013-06-13, 19:11 przez palecx, łącznie zmieniany 1 raz.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-06-13, 19:58

Do negatywnej próby jodowej. Czas zależy od samych enzymów, ich jakości, rozdrobnienia ziarna i kilkudziesięciu innych czynników.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-06-13, 22:39

Po upłynnieniu próba jodowa zawsze będzie dodatnia - upłynnienie nie scukrza skrobii.
Trzeba mieszać aż zacier zrobi się wyraźnie rzadszy później można schłodzić i dać enzym scukrzający.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez starowar, łącznie zmieniany 1 raz.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-06-14, 08:41

Oj, fakt- nie spojrzałem o który enzym chodzi...

palecx
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-09-17, 12:26

Post autor: palecx » 2013-06-14, 14:57

Gitara, tak jak myślałem, dzięki wielkie! :)
Ostatnio zmieniony 2013-06-14, 18:09 przez palecx, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości