Minimalny czas działania enzymów
Minimalny czas działania enzymów
Cześć, jak szybko można przejść z fazy enzymu upłynniającego do glukoamylazy? Chodzi mi o to jak długa musi być przerwa w zacieraniu? Mam chłodnice miedzianą więc schłodzenie zacieru ze 100C do 60 zajmuje kilka minut. Czy koniecznie trzeba czekać te 4 godziny? Czas jak wiadomo to pieniądz;) pozdr
Ostatnio zmieniony 2013-06-13, 19:11 przez palecx, łącznie zmieniany 1 raz.
Po upłynnieniu próba jodowa zawsze będzie dodatnia - upłynnienie nie scukrza skrobii.
Trzeba mieszać aż zacier zrobi się wyraźnie rzadszy później można schłodzić i dać enzym scukrzający.
Trzeba mieszać aż zacier zrobi się wyraźnie rzadszy później można schłodzić i dać enzym scukrzający.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez starowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
www.destylacja.com
www.destylacja.com
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości