Kwaśny nastaw z pszenicy
Kwaśny nastaw z pszenicy
Jakiś czas temu natrafiłem w necie za przepis na kwaśny zacier z kukurydzy i korci mnie zrobienie tego samego tyle że z pszenicy (zalega mi kilka kilo).
Przepis by wyglądał tak:
Mam beczkę 30l więc dam:
20l wody, ja używam wody RO (posiadam filtr RO6 w kuchni)
4 kg pszenicy
3,5 kg cukru
1 paczka drożdży, ja użyję Fermiol
Po każdym odciągu dodaję wody, a następnie 5l dundru i cukier w nim rozpuszczony.
Co wy na to, wyjdzie coś z tego, czy jednak lepiej pozostać przy kukurydzy i jechać w stronę burbonu.
Przepis by wyglądał tak:
Mam beczkę 30l więc dam:
20l wody, ja używam wody RO (posiadam filtr RO6 w kuchni)
4 kg pszenicy
3,5 kg cukru
1 paczka drożdży, ja użyję Fermiol
Po każdym odciągu dodaję wody, a następnie 5l dundru i cukier w nim rozpuszczony.
Co wy na to, wyjdzie coś z tego, czy jednak lepiej pozostać przy kukurydzy i jechać w stronę burbonu.
Ostatnio zmieniony 2013-08-06, 17:12 przez zuczek222, łącznie zmieniany 2 razy.
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Ja bym próbował, ale bez cukru, zacierać zboże i fermentować zboże tym sposobem, a nie buraka cukrowego. Pietro ostatnio bawi się w zacieranie żyta i tylko żyta bez enzymów, by sprawdzić różnicę w smaku, ale on nie lubi pisać, a na forum nie ma opcji dyktafon.
Ostatnio zmieniony 2013-08-07, 19:59 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości