Kwaśny nastaw z pszenicy

zuczek222
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2013-07-15, 13:44

Kwaśny nastaw z pszenicy

Post autor: zuczek222 » 2013-08-06, 16:43

Jakiś czas temu natrafiłem w necie za przepis na kwaśny zacier z kukurydzy i korci mnie zrobienie tego samego tyle że z pszenicy (zalega mi kilka kilo).
Przepis by wyglądał tak:

Mam beczkę 30l więc dam:
20l wody, ja używam wody RO (posiadam filtr RO6 w kuchni)
4 kg pszenicy
3,5 kg cukru
1 paczka drożdży, ja użyję Fermiol

Po każdym odciągu dodaję wody, a następnie 5l dundru i cukier w nim rozpuszczony.
Co wy na to, wyjdzie coś z tego, czy jednak lepiej pozostać przy kukurydzy i jechać w stronę burbonu.
Ostatnio zmieniony 2013-08-06, 17:12 przez zuczek222, łącznie zmieniany 2 razy.


zuczek222
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2013-07-15, 13:44

Post autor: zuczek222 » 2013-08-06, 16:54

Już przeczytane właśnie tam zaczerpnąłem pomysł, tyle że tam nie ma mowy o innych zbożach niż kukurydza. Ja mam dostęp do żyta, pszenicy, jęczmienia i z tymi zbożami chcę pokombinować.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-08-06, 21:03

zuczek222 pisze:tyle że tam nie ma mowy o innych zbożach niż kukurydza
Nieprawda, sam pisałem o stosowaniu mieszanki; kukurydza, jęczmień, żyto i pszenżyto.
Efekty ciekawe, ale jak to będzie z samą pszenicą tego niestety nie wiem.
Daj znać co wyszło.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-08-06, 21:49

Ja bym próbował, ale bez cukru, zacierać zboże i fermentować zboże tym sposobem, a nie buraka cukrowego. Pietro ostatnio bawi się w zacieranie żyta i tylko żyta bez enzymów, by sprawdzić różnicę w smaku, ale on nie lubi pisać, a na forum nie ma opcji dyktafon.
Ostatnio zmieniony 2013-08-07, 19:59 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

zuczek222
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2013-07-15, 13:44

Post autor: zuczek222 » 2013-08-06, 22:16

Do nastawu dodałem jeszcze trochę szczap dębowych niech oddają smak :roll:
Ostatnio odwiedziłem stolarza u siebie Pan był przemiły i dostałem mnóstwo dębowych ścinek , które upiekłem więc trzeba korzystać :D

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-08-06, 22:25

Jak smakuje destylowany dąb, czy to aby nie zepsuje smaku, pytam z ciekawości.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-08-06, 23:33

Smaku nie zepsuje, bo w większej ilości wygotuje się w przedgonie.
Sprawdzone.
Pzdr.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości