Strona 1 z 4

Destylacja zacierów zbożowych

: 2013-09-16, 15:13
autor: leslaw2
Mam pytanie do doświadczonych kolegów: zastanawiam się mianowicie nad możliwością pozyskania klarownej surówki fermentacyjnej(do destylacji bez płaszcza) metodą podobną do wysładzania piwa.W praktyce wyglądało by to tak że po zakończeniu fermentacji zacier przenoszę do innego pojemnika z filtrem z oplotu i filtruję.Teoretyczne powinno się udać-jak sądzicie?

: 2013-09-16, 17:23
autor: leslaw2
Poprawione!
Dzięki Marcel za odpowiedź!Przyznam, iż wolałbym bardziej lakoniczną odpowiedź w rodzaju Tak można lub nie nie można ale mimo wszystko dzięki!Pzdr :lol:

: 2013-09-16, 18:15
autor: Marcel77

: 2013-09-17, 08:20
autor: leslaw2
Sorki Marcel ale nie o to pytałem. Nie chodzi mi o żadne "metody workowe", ale o filtrację przefermentowanego zacieru w podobny sposób jak filtruje się i wysładza zacier aby otrzymać brzeczkę do warzenia.

: 2013-09-17, 08:31
autor: Citizen Kane
Większość tu grzejących takie zaciery, robi to za pomocą płaszcza. Teoretycznie może i się uda, ale dla większej wydajności zboże powinno być ześrutowane dość drobno, a wtedy filtracja sraczwężykiem będzie koszmarem.

: 2013-09-17, 10:27
autor: berbelucha
Jest jeszcze jedna sprawa. Alkohol wytwarza się właśnie z tego gęstego i jego zawartość w gęstwie jest większa niż w rzadkim.

: 2013-09-17, 10:32
autor: drgranatt
CK, piszesz że
dla większej wydajności zboże powinno być ześrutowane dość drobno.
Jeśli można, porównując typ mąki, to jaki typ powinno otrzymać się? 2000, 3000 czy może więcej :?:

: 2013-09-17, 12:04
autor: leslaw2
Ja również należę do tej większości która stosuje kocioł z płaszczem, ale czas i wydatek energii przy destylacji z płaszczem jest dla mnie mocno zniechęcający. Swego czasu robiłem wity z 65% zasypem surowej śruty pszenicznej i wszystko się ładnie scukrzało i nie stawiało oporu przy wysładzaniu. Biorąc pod uwagę że lepkość sfermentowanego zacieru jest jednak deczko inna niż brzeczki, nawet drobna śruta(oczywista oczywistość że nie mąka!) nie powinna stanowić problemu.
Zaprawdę berbelucha nie wiem o co chodzi z tym gęstym-alkohol "wytwarza" się z cukrów ze zhydrolizowanej skrobi i nie pojmuję dlaczego ma go być więcej w młócie niż w roztworze. Samo młóto można przecież przemyć lub wycisnąć.

: 2013-09-17, 13:47
autor: Citizen Kane
drgranatt pisze:Jeśli można, porównując typ mąki, to jaki typ powinno otrzymać się? 2000, 3000 czy może więcej :?:
Nie wiem, ponieważ te wartości nic mi nie mówią. Porównuję tylko typowy słód piwowarski, który ześrutowany jest dość lekko.

: 2013-09-17, 19:15
autor: wek
@drgranatt
mąkę 600 - otrzymujemy jej 600 kg z 1000 kg ziarna i analogicznie 400 z 1000 kg 400 kg mąki - myślę, że proste.

: 2013-09-17, 19:20
autor: berbelucha
Wygląda to jednak trochę inaczej: http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka

: 2013-09-18, 08:35
autor: wek
Macie rację, mnie wystarcza to, że mąka bardziej ceniona ma niższy znacznik cyfrowy.

: 2013-09-18, 12:12
autor: drgranatt
wek pisze:@drgranatt
mąkę 600 - otrzymujemy jej 600 kg z 1000 kg ziarna i analogicznie 400 z 1000 kg 400 kg mąki - myślę, że proste.
No to pojechałeś teraz po bandzie :eek To idąc Twoim tokiem myślenia z 1000kg ziarna otrzymamy 2000kg mąki typ 2000 :?: :nono
A tak a propos typów mąki. Mąki tzw białe zawierają bardzo małe ilości okrywy ziarna (łuski) a mąki ciemne odwrotnie. Moim zdaniem grubość mąki jest w sposób bezpośredni powiązana z typem mąki. Im większa wartość typu tym większa gruboziarnistość.
Stąd moje pytanie do CK.
Jak maksymalnie grubo może być zmielone ziarno aby enzymy upłynniające i scukrzające dały sobie radę z przetworzeniem tak otrzymanej mieszanki :?:

: 2013-09-18, 19:28
autor: 98%
Witam jest jeden paten "neutralny nie reaguje" - złoże do filtrowania zrobić z łuski gryczanej

w przypadku brzeczki piwnej niewskazane jest filtrowanie przez łuskę jęczmienna - ale za to super sprawa jest gdy zastosuj się łuskę ryżowa lub gryczaną.

: 2013-09-18, 19:37
autor: Legion
98% pisze:...w przypadku brzeczki piwnej niewskazane jest filtrowanie przez łuskę jęczmienna...
Mógłbyś rozwinąć?