-
Mrozu
- 40%
- Posty: 70
- Rejestracja: 2009-03-19, 14:25
Post
autor: Mrozu » 2013-09-18, 20:10
98% pisze:Witam jest jeden paten "neutralny nie reaguje" - złoże do filtrowania zrobić z łuski gryczanej
w przypadku brzeczki piwnej niewskazane jest filtrowanie przez łuskę jęczmienna - ale za to super sprawa jest gdy zastosuj się łuskę ryżowa lub gryczaną.
Kol. 98% co to za herezje wypisujesz? przecież właśnie przy zacieraniu piwa warstwą filtracyjną jest łuska jęczmienna.
Kiedy w zasypie jest ziarno bez łuski w ilości 50%+ dodaje się łuskę ryżową lub gryczaną z tym ze gryczana taka neutralna wcale nie jest.
Ostatnio zmieniony 2013-09-18, 20:41 przez
Mrozu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
98%
- 100%
- Posty: 1746
- Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
-
Kontaktowanie:
Post
autor: 98% » 2013-09-18, 20:51
Witam @Mrozu - zapytaj się @bnp to rozwieje Twoje wątpliwości.
łuska jęczmienna "reaguje ' z brzeczką i nie jest wskazana przy filtrowaniu . "Coś' się wydziela i wchodzi w reakcje z brzeczką .
Natomiast ryżowa jest neutralna co do gryczanej to na dniach max 2 tygodnie będą testy .
na zacierze kukurydzianym - który jest dość oporny przy filtrowaniu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
98%, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mrozu
- 40%
- Posty: 70
- Rejestracja: 2009-03-19, 14:25
Post
autor: Mrozu » 2013-09-18, 21:25
Z całym szacunkiem ,ale "coś z czymś reaguje" to nie są żadne argumenty. Całe pokolenia piwowarów warzących piwo na całym świecie w małych, jak i w mega wielkich browarach używają łuski jęczmienia do filtrowania brzeczki i nigdzie nie słyszałem o żadnych dziwnych reakcjach młóta jęczmiennego, zboże to m.in. dzięki łusce własnie zdobyło popularność jako materiał na piwo.
Jeśli za ciepło wysładzamy i za długo mogą wypłukać się garbniki, które maja negatywny wpływ na brzeczkę.
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2013-09-18, 21:43
Mrozu pisze:Jeśli... ...wysładzamy i za długo mogą wypłukać się garbniki, które maja negatywny wpływ na brzeczkę.
Tak myślę, że chyba właśnie o to chodzi.
-
98%
- 100%
- Posty: 1746
- Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
-
Kontaktowanie:
Post
autor: 98% » 2013-09-18, 21:56
Witam tak pewnie to garbniki ale jak @bnp się pojawi to poszerzy wiedzę.
Nie mniej temat dotyczy "patentów" filtrowania zacierów - co może ułatwić /przyśpieszyć filtrowanie.
Nie neguje i wiem i sam też tak robię filtruje przez łuskę jęczmienną - a jaka jest efektywność filtrowania przez ryżową a jęczmienną,
która lepiej filtruje
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
98%, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mrozu
- 40%
- Posty: 70
- Rejestracja: 2009-03-19, 14:25
Post
autor: Mrozu » 2013-09-19, 06:27
98% pisze: a jaka jest efektywność filtrowania przez ryżową a jęczmienną,
która lepiej filtruje
Obie łuski spełniają tą samą funkcje dobrze z tym, że można kupić łuskę ryżową, gryczaną i owsianą i ta łuska oczywiście jest pozbawiona ziarna, ale jest tez w stanie praktycznie niezniszczonym.
Nie słyszałem by można było kupić sama łuskę jęczmienną... I tutaj jesteśmy uzależnieni od śrutownika. Ja długo używałem śrutownika młynkowego typu "porkert" który mocno niszczył łuskę, więc musiałem go skręcać tak aby łuska została jak najlepiej zachowana niestety odbiło się to dość wyraźnie na wydajności. Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem śrutownika walcowego i ten problem już mnie nie dotyczy.
Krótko mówiąc im łuska lepiej zachowana (cała) tym lepiej filtruje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Mrozu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Legion
- -#Admin
- Posty: 1870
- Rejestracja: 2009-01-24, 11:03
Post
autor: Legion » 2013-09-19, 07:55
Mrozu pisze:...Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem śrutownika walcowego...
Zdradzi kolega model lub podeśle fotkę?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
leslaw2
- 10%
- Posty: 11
- Rejestracja: 2009-09-15, 11:59
Post
autor: leslaw2 » 2013-09-19, 09:47
Dobrze zachowana łuska słodowa to podstawa, a jej negatywny wpływ na piwo można wyeliminować na etapie śrutowania i wysładzania. Łuska gryczana pomaga w filtracji brzeczki a jej wpływ na piwo? Hmm np w Artezanie panowie posiłkowali się nią ponoć przy witku i wit wyszedł bardzo dobry i zgodny ze stylem. Niemniej często dodaje się łuski gryczanych do piw miodowych (gryczanych) co rzekomo ma podkreślić cechy miodu gryczanego.
W przypadku zacieru zbożowego do destylacji używanie łuski gryczanej nie ma wg mnie sensu: metoda ma wszak być prosta i ekonomiczna.
Z innej beczki: czy u kolegi 98% można nadal zakupić enzymy tudzież red ethanole w ilościach większych niż strzykawkowe? Powiedzmy 1L?
Ostatnio zmieniony 2013-09-19, 10:15 przez
leslaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mrozu
- 40%
- Posty: 70
- Rejestracja: 2009-03-19, 14:25
Post
autor: Mrozu » 2013-09-19, 11:56
Legion pisze: Zdradzi kolega model lub podeśle fotkę?
Kupiłem "barley crusher" fotkę podeśle wieczorem jak wrócę z pracy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Mrozu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Legion
- -#Admin
- Posty: 1870
- Rejestracja: 2009-01-24, 11:03
Post
autor: Legion » 2013-09-19, 13:46
Rozglądałem się już dawno za tymi gniotownikami i miałem nawet linki ale gdzieś je wcięło.
Ostatnio powróciłem do tematu i właśnie ten znalazłem ale w dobrej cenie tylko na ebayu
http://www.ebay.com/itm/Barley-mill-bar ... 1e7e9a770c
Niestety jak to sprowadzić do Polski?
Może kolega napisze gdzie i za ile kupił.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
furman
Post
autor: furman » 2013-09-19, 14:00
Największy problem to zrobienie tych walcy poprzez radełkowanie.
-
Mrozu
- 40%
- Posty: 70
- Rejestracja: 2009-03-19, 14:25
Post
autor: Mrozu » 2013-09-19, 14:01
Ja kupiłem bezpośrednio u producenta i sprowadziłem z USA cena z przesyłką i tak wyszła bardzo atrakcyjna... Wieczorem podam Ci sklep dla piwowarów u naszych zachodnich sąsiadów. Oni sprowadzają śrutowniki maja barley crusher i dużo sprzętu w przystępnych cenach bardzo miła obsługa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Mrozu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Legion
- -#Admin
- Posty: 1870
- Rejestracja: 2009-01-24, 11:03
Post
autor: Legion » 2013-09-19, 15:14
lech.zywiec pisze:Podobno ten jest niezły...
http://spiritferm.biz/pl/p/Srutonik-walcowy-GABEJ/459
Czytałem u kolegów na piwo.org, że jest niezły choć nie bez wad. Ponoć niedoskonałością tego gniotownika jest napęd tylko na jeden wałek.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
bwie.
- 70%
- Posty: 304
- Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
- Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E
Post
autor: bwie. » 2013-09-19, 16:14
Mrozu pisze:...podam Ci sklep dla piwowarów u naszych zachodnich sąsiadów...
Też jestem ciekaw bo mój zelmerek już mnie trochę męczy przy większym zasypie
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości