Zacier z pszenicy - Biały kożuch - co robić?

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Zacier z pszenicy - Biały kożuch - co robić?

Post autor: Percentage » 2013-09-17, 21:54

Mam mały albo duży problem.
Zrobiłem zacier z reszty pszenicy która mi została. Proces fermentacji na moje oko OK...
Urobek przepuściłem przez 2 worki filtracyjne. Potrzymałem z 10dni w chłodnej piwnicy.
Jutro miałem w planach to przedestylować. Jednak dzisiaj po otwarciu beczki zauważyłem biały kożuch na szczycie.
Czy ten zacier się zepsuł? Wylać czy sprawa do uratowania?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Percentage, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-09-17, 22:37

Sprawdzałeś Blg przed filtracją?
Jakiś dziwn zapach?
Możliwe że kiedy filtrując napowietrzyłeś nastaw, w którym były jeszcze resztki cukru drożdże wznowiły robotę.
Tak czy owak nie wylewałbym tego, na instrument.

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Post autor: Percentage » 2013-09-17, 22:53

Fermentacja była zakończona ładnie pracowało i myślę, że było ok... Dbałem o czystość sprzętu no ale... Kurcze żal mi tych 150 litrów zacieru :( Zapewne coś złego się wydarzyło przez te parę dni w piwnicy... Zapach i smak powiedziałbym w normie... Ten kożuch żeby nie mówić to taki biały powierzchowny nalot dosyć cienki... Pod nim kryształ...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Percentage, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-09-17, 22:54

Dawaj to na rurę. A jak kożuch cienki, to połóż na chwile na min gazetę i powoli wyjmij. Zejdzie razem z gazetą
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Post autor: Percentage » 2013-09-17, 23:04

OKO jutro zobaczę co z tego wyjdzie i napisze ;)
dzięki

cukrówki nie było by mi tak szkoda jak tej pszenicy...
Już mi nawet o kasę wydaną na zrobienie nie chodzi...

Bardziej o pot i krew :D

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-09-17, 23:11

Jeśli to cienka warstwa to możliwe że pracę zaczęły drożdże kożuchujące.
One lubią niskie % i tlen.
Dobrały mi si do nastawu projektowanego na 7% który musiałem zostawić na ok 3 tyg. Destylując nie zauważyłem żadnych anomalii, wszystko w normie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości