Strona 1 z 1

Filtrowanie żyta

: 2015-03-02, 13:04
autor: Pchella
Cześć,

Chciałbym zapytać jak usprawnić proces filtrowania zacieru z żyta po fermentacji. Wiem że temat był już poruszany ale ja swoje pytania kieruje do osób które mają w tym temacie doświadczenie praktyczne.
I tak moje pytania: Jeżeli filtrowanie wężykiem z oplotu to co najlepsze jako dodatek wspomagający filtracje, w jakiej ilości, kiedy dodać i gdzie najlepiej kupić.
Próbowałem z płatkami ryżowymi, ale najwidoczniej za mało dodałem bo mi w końcu zapchało wężyk. Kupiłem też otręby na młynie ale wydaje mi sie że są one za mocno zmielone i nie wiele mi pomogą. No i koniec końców mój pierwszy zacier filtrowałem przez worek filtracyjny, ale nie za bardzo mi sie takie rozwiązanie podoba..

Pozdrawiam i prosiłbym o podpowiedź.

: 2015-03-02, 16:05
autor: Paluch
Czy nie lepiej, prościej i efektywniej bez filtrowania ale przy użyciu bełkotki?

Paluch

: 2015-03-02, 18:48
autor: Pchella
Na pewno tak, ale obecnie nie posiadam bełkotki.

: 2015-03-02, 19:44
autor: magas
Domyślam się, że grzejesz prądem? Bo jeśli gazem, to keg w gar z solanką i destylacja gęstego. Zbynek mi kiedyś mówił, że sracz wężyk nie da rady w filtrowaniu żyta, trzeba dobre fałszywe dno https://www.google.pl/search?q=fa%C5%82 ... CAYQ_AUoAQ i temperaturę utrzymywać 80 stopni, do tego pomocna może być też specjalna łuska ryżowa lub spory dodatek słodu jęczmiennego przy zacieraniu, który ma swoją łuskę, ale o tym niech może wypowiedzą się ci co wiedzą, bo ja tylko słyszałem i nie wiem jakie niespodzianki cię czekają.

: 2015-03-03, 07:39
autor: alvid
Wprawdzie wykopaliska, ale ciekawe czy ktoś tak jeszcze gotuje zaciery jak opisywał @inżynier.

: 2015-03-03, 10:47
autor: C2H6O
Tak, ja destylowałem w ten sposób.
Uzupełniając: miałem grzałkę 3,5kW, długość elementu grzejnego ok. 2,5m.

Inżynier podesłał również inne, ciekawe rozwiązanie.

: 2015-03-03, 17:51
autor: Pchella
Grzeje gazem. Dziękuje za odpowiedzi, bardzo ciekawe rozwiązania, ale wszystkie, mniej lub bardziej wiążą się z zainwestowaniem, a obecnie z tym musze poczekać (jestem jeszcze studentem i dochody mam sezonowe :D) Więc chciałem skupić się na jakimś sprawnym filtrowaniu dopóki nie ulepsze sprzętu.

: 2015-03-03, 18:14
autor: OLO 69
Jeśli masz keg 30 litrów, to kup sobie na złomowisku kociołek. Ja kupiłem za 20 zł.
Wkładasz keg w taki kociołek zalewasz mocno słoną wodą, lekko uszczelniasz szmatą lub folią aby keg się nie bujał w kociołku i masz płaszcz. Gotujesz w tym nawet najgęstsze zaciery.
Pzdr.

: 2015-03-04, 00:33
autor: wawaldek11
Taki najprostszy płaszcz - tylko grzany prądem - wyglądał u mnie tak: http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5642

: 2015-03-11, 07:22
autor: Pchella
Dziękuje za rady. Wychodzi na to że przy gęstych nastawach/zacierach nie ma sensu filtracja, a jeżeli w tym przypadku chce się ciecz klarowną to trzeba liczyć się ze stratami. No i jednak trzeba zainwestować w sprzęt do destylacji.
Póki co mam worek żyta i chce go jakoś jednak przerobić, najodpowiedniejszym rozwiązaniem (na moje obecne możliwości) wydaje się "Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie" i taki też już nastawiłem.

Pozdrawiam.

: 2015-11-18, 12:19
autor: Pchella
Co do mojego ostatniego posta w tym temacie - jak miałem w planach, tak zrobiłem, czyli " Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie " na życie. I odrazu odradzam komukolwiek tego pomysłu, nie wiem jak ten przepis sprawdza się w przypadku np. kukurydzy ale to co mi wyszło z żyta do spożycia sie nie nadawało. Koniec końców mój urobek poszedł do oczyszczenia, czyli ogólnie strata czasu. Do żyta jednak wróciłem, nastawiłem żyto zacierane enzymami z większym dodatkiem wody i cukru. Płyn zbierałem znad osadu, który nie wymagał znacznych nakładów pracy z filtracją, na pozostałościach po fermentacji nastawiłem dwukrotnie cukrówke. W rezultacie otrzymałem, według mnie, całkiem przyzwoite żytko i czystą z lekkim posmakiem żytnim.

: 2015-11-18, 20:17
autor: Frog
Pchella, nie wiem skąd wziąłeś przepis na Wujka Jessiego, ale w nim nie ma słowa o jakimś życie. Kwaśny zacier WJ robi się z kukurydzy. Dobrze jest jednak zaglądnąć na tzw.
czarne forum i zajrzeć do tematu http://alkohole-domowe.com/forum/latwy- ... -t212.html

: 2015-11-19, 08:39
autor: Pchella
Frog, tak wiem że jest on na kukurydzy, ale były też wzmianki o próbach tego przepisu z różnymi mieszankami zbóż, lecz nie wiele opisów co z tego wyszło. Chciałem poprostu spróbować tego przepisu w przypadku żyta, i teraz wiem że był to błąd. I gdyby ktoś kiedyś wpadł na podobny pomysł to może przeczyta ten post wcześniej i nauczy sie czegoś na moim błędzie ;)

: 2015-12-08, 18:08
autor: DulfLingren
Jeśli brak płaszcza to najlepiej przefiltrować przez worek - jednak duże straty są.