Strona 1 z 3

Zacier zbożowy- wydajność?

: 2015-03-19, 19:13
autor: yoyo
Panowie mam problem, mianowicie;

1- ile procent można uzyskać na zacierze zbożowym?
2- jak to wyliczyć np 20% słodu pilzneńskiego i 80% pszenicy ile jak to skomponować aby uzyskać max %?
3- jak wyliczyć ogółem wydajność zestawianych zbóż?

: 2015-03-19, 19:25
autor: OLO 69
A po co Ci max. procent w zacierze zbożowym? Zacieraj 1 kg zboża na 3 litry wody i nie martw się jaki procent uzyskasz. Blg będziesz miał w granicach 18-20.
Próbowałem zacierać 1:2,5 ale nie zauważyłem znacznego zwiększenia uzysku a drożdże się bardziej z zacierem męczyły, niedofermentowały do końca.
U mnie średnia wydajność to 3-3,5 litra spirytu 96% z 12 kg mąki.
Pzdr.

: 2015-03-19, 19:39
autor: yoyo
A jak destylujesz- geste czy filtrowane i czy dodajesz antypiane na początku fermentacji jesli tak, czy to załatwi sprawę piany przy destylacji?

: 2015-03-19, 20:47
autor: OLO 69
Destyluję gęste, choć mi wychodzi raczej rzadki zacier. Dlatego, że nie zakwaszam oraz dodaję enzym redukujący lepkość zacieru. Antypianę dodaję tylko raz, zaraz przed zadaniem drożdży. Taki zacier podczas destylacji się nie pieni. Ważne, aby poczekać do końca pracy i dopiero jak się uspokoi destylować.
Pzdr.

: 2015-03-19, 22:45
autor: yoyo
Kolego OLO grzejesz z płaszczem?

[ Dodano: 2015-03-19, 22:48 ]
Panowie, a jak to jest z wysładzaniem bo oglądałem zacieranie na piwo i tam wysładzają do 2*Blg, jak to wygląda u "nas"?

: 2015-03-19, 23:06
autor: OLO 69
Zacier grzeję na taborecie gazowym w kegu włożonym do kociołka z wodą i solą.
Pzdr.

: 2015-03-19, 23:19
autor: yoyo
Ok, a ta sól czemu służy?

: 2015-03-20, 07:19
autor: a_priv
yoyo pisze:Panowie, a jak to jest z wysładzaniem[...]
To nie zacieranie piw, nie ma potrzeby wysładzania w celu uzyskania konkretnego składu brzeczki.
Do destylacji fermentujemy najczęściej "jak leci" po zacieraniu, ewentualne różnice pojawiają się w filtrowaniu (lub jego braku), w zależności od możliwości destylacyjnych (grzewczych).


pzdr

: 2015-03-20, 08:09
autor: lemuel
yoyo pisze:ok, a ta sól czemu służy?
Temperatura wrzenia roztworu wody i soli jest wyższa i wychodzi taniej niż olej do płaszcza.

: 2015-03-20, 14:57
autor: yoyo
Niezły patent z tą solą :D , czyli gdybym w kociołek stalowy z grzałkami wkomponował keg to odpadają koszta płaszcza z kwasiaka :twisted:

A jak bardzo wzrasta czas podgrzewania wsadu przez płaszcz w porównaniu z grzaniem bezpośrednim?

: 2015-03-20, 18:26
autor: wawaldek11
Czas rozgrzewania wydłuży się o czas potrzebny do rozgrzania garnka z solanką - u mnie było to ok. 1/3 czasu na rozgrzanie samego kega z wsadem. Ale następne destylacje robiłem "na gorąco" tzn. wymieniałem wsad w kegu nie pozwalając aby solanka wychłodziła się. Trochę to niebezpieczne, ale żyję :D
A tak wygląda mój sprzęt: http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5642
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5643
Przestrzeń między kegiem a garnkiem uszczelniałem ostatnio grubym (26mm) wężem silikonowym złożonym jak dętka rowerowa.

: 2015-03-20, 19:14
autor: yoyo
Niezła grzała :D Ja mam do tego celu keg 50l wiec zbiornik chce zrobić z czarnej stali wspawać na dnie mufę pod grzały a spust z kega połączyć wężem inox do zaworu zewnętrznego zbiornika, bez łączenia zbiorników.

Pozdrawiam

: 2015-03-20, 20:05
autor: janik
Co ty tak się upierasz na zbiorniku do podgrzewania z czarnej stali? :shock:
Do tego chcesz wspawać mufę na grzałki?
Nie wiem czym chcesz wypełnić przestrzeń pomiędzy naczyniami, ale jeżeli będzie to solanka, to żywotność takiego zbiornika będzie bardzo krótka. :!:

: 2015-03-20, 20:12
autor: yoyo
Płyn chłodzący, chce grzać z płaszczem elektrycznie a z kwasówki będzie sporo droższy. Macie jakieś inne patenty, bo ten z garem jest ok przy kegu 30l a ja mam 50l?

: 2015-03-20, 22:41
autor: wawaldek11
O ile dobrze pamiętam, to niektórzy koledzy gotują pięćdziesiątki w emaliowanym kociołku. A i w gotowych sprzętach płaszcz nie obejmuje całej wysokości kega. Powinien dać radę :wink:
Przy solance i elektryce trzeba zakupić grzałkę ze stali odpornej na chlorki - bo po sezonie skończy się tak: download/file.php?id=6802
Stal bodajże 316.
Teraz korzystam z kotła http://destylacja.com/pl/p/KOCIOL-PAROW ... x2000W/239 a ten zestaw czeka na swój czas :)