Zacier zbożowy- wydajność?

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-04-24, 17:19

Powiedzcie koledzy czy to normalne, że się zboże w płaszczu przypala?
może coś mam nie tak zrobione?

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2015-04-24, 19:59

Tak w przypadku gdy grzałka dotyka dna zbiornika wewnętrznego.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1095
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-04-25, 00:01

Lub masz medium inne niż woda i ostro grzejesz.
Pozdrawiam,
Waldek

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-04-25, 21:19

Qrcze... grzałka dna nie dotyka, jest około 5 cm poniżej, medium to cienki roztwór wody z koncentratem do chłodnic, grzałem 2800W -około czy to za ostro?

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-04-28, 02:37

Panowie a z jaką mocą grzejecie kegi 50l z płaszczem z gęstym wewnątrz tak by mieć pewność, że się nie przypali? Kolumnę ma 60 ostatnio grzałem 2000W i znowu przypalone :wallangry
Doradźcie coś :( Gdzieś na tym forum czytałem o zamontowanym ekranie z blachy perforowanej nad grzałką ponoć pomaga w rozproszeniu ciepła? :nie_wiem

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 433
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2015-04-28, 07:25

A mieszasz do momentu doprowadzenia wsadu do wrzenia? Ja mam płaszcz ale zawsze coś przemieszam zanim będzie wrzało. I nic się nie przypala. Grzeje 6 kW płaszcz o pojemności 8 litrów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez elofura, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-04-28, 16:27

Nie mieszałem, tylko odpalałem 4kW do momentu zalania później 2kW i tak w 2/3 procesu pojawiał się smrodek. Mój płaszcz ma coś pod 20l, mam w planie otworzyć go od spodu i podnieść dno do góry aby zmniejszyć jego pojemność, może jakiś ekran nad grzałką wspawam?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez yoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 433
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2015-07-05, 14:40

Z tabeli z 2 strony największą wydajność ma ryż. Robił ktoś? Enzymy te same?
Dobra znalazlem:

http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... zu&start=0
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2015-07-06, 13:39

Enzymy w zasadzie te same, ale ryż jest dość kłopotliwy w zacieraniu, dość słabo się kleikuje, co za tym idzie proces jest upierdliwy. Kleikowałem ryż, który po godzinie był słabo skleikowany, wydajność była wręcz słaba. Z ryżem jest tak, że co odmiana to inaczej się zachowuje.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1811
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-07-06, 15:27

Podczas kleikowania ryżu doskonale sprawdza się dodatek alfa amylazy. Gdy dasz odpowiednią dawkę podczas wrzenia, to nie wiem czy zdążysz policzyć do dziesięciu jak wszystko zrobi się płynne.
Prawie nie trzeba mieszać.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2015-07-06, 16:03

No dobrze, ale upłynnia się to co już skleikowane, to co jeszcze nie skleikowane będzie sprawiać opory, "mieszacz" nie będzie tego wiedział i wydajność będzie słabsza. Jęczmień, żyto, pszenica, czy nawet kukurydza są w obróbce mniej kłopotliwe, a spirytus z ryżu chyba nie ma jakichś super smaków, żeby o niego walczyć.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1811
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-07-06, 16:14

Kleikowałem z dodatkiem tego enzymu ryż, śrutę kukurydzianą jak i kaszki kukurydziane bo te dodatki potrzebowałem do piwa.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości