Strona 3 z 3

: 2015-04-24, 17:19
autor: yoyo
Powiedzcie koledzy czy to normalne, że się zboże w płaszczu przypala?
może coś mam nie tak zrobione?

: 2015-04-24, 19:59
autor: lesgo58
Tak w przypadku gdy grzałka dotyka dna zbiornika wewnętrznego.

: 2015-04-25, 00:01
autor: wawaldek11
Lub masz medium inne niż woda i ostro grzejesz.

: 2015-04-25, 21:19
autor: yoyo
Qrcze... grzałka dna nie dotyka, jest około 5 cm poniżej, medium to cienki roztwór wody z koncentratem do chłodnic, grzałem 2800W -około czy to za ostro?

: 2015-04-28, 02:37
autor: yoyo
Panowie a z jaką mocą grzejecie kegi 50l z płaszczem z gęstym wewnątrz tak by mieć pewność, że się nie przypali? Kolumnę ma 60 ostatnio grzałem 2000W i znowu przypalone :wallangry
Doradźcie coś :( Gdzieś na tym forum czytałem o zamontowanym ekranie z blachy perforowanej nad grzałką ponoć pomaga w rozproszeniu ciepła? :nie_wiem

: 2015-04-28, 07:25
autor: elofura
A mieszasz do momentu doprowadzenia wsadu do wrzenia? Ja mam płaszcz ale zawsze coś przemieszam zanim będzie wrzało. I nic się nie przypala. Grzeje 6 kW płaszcz o pojemności 8 litrów.

: 2015-04-28, 16:27
autor: yoyo
Nie mieszałem, tylko odpalałem 4kW do momentu zalania później 2kW i tak w 2/3 procesu pojawiał się smrodek. Mój płaszcz ma coś pod 20l, mam w planie otworzyć go od spodu i podnieść dno do góry aby zmniejszyć jego pojemność, może jakiś ekran nad grzałką wspawam?

: 2015-07-05, 14:40
autor: elofura
Z tabeli z 2 strony największą wydajność ma ryż. Robił ktoś? Enzymy te same?
Dobra znalazlem:

http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... zu&start=0

: 2015-07-06, 13:39
autor: panta_rei
Enzymy w zasadzie te same, ale ryż jest dość kłopotliwy w zacieraniu, dość słabo się kleikuje, co za tym idzie proces jest upierdliwy. Kleikowałem ryż, który po godzinie był słabo skleikowany, wydajność była wręcz słaba. Z ryżem jest tak, że co odmiana to inaczej się zachowuje.

: 2015-07-06, 15:27
autor: Legion
Podczas kleikowania ryżu doskonale sprawdza się dodatek alfa amylazy. Gdy dasz odpowiednią dawkę podczas wrzenia, to nie wiem czy zdążysz policzyć do dziesięciu jak wszystko zrobi się płynne.
Prawie nie trzeba mieszać.

: 2015-07-06, 16:03
autor: panta_rei
No dobrze, ale upłynnia się to co już skleikowane, to co jeszcze nie skleikowane będzie sprawiać opory, "mieszacz" nie będzie tego wiedział i wydajność będzie słabsza. Jęczmień, żyto, pszenica, czy nawet kukurydza są w obróbce mniej kłopotliwe, a spirytus z ryżu chyba nie ma jakichś super smaków, żeby o niego walczyć.

: 2015-07-06, 16:14
autor: Legion
Kleikowałem z dodatkiem tego enzymu ryż, śrutę kukurydzianą jak i kaszki kukurydziane bo te dodatki potrzebowałem do piwa.