Zacier

lojo
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2015-07-01, 08:27

Zacier

Post autor: lojo » 2015-07-04, 09:40

Witam przygotowałem 20l zacieru w znanych każdemu proporcjach 1410.Temperatura Zacier ładnie pracuje bulgocze ale niestety zacier może stać u mnie tylko 25 dni. I moje pytanie czy drożdze dadzą rade przerobić cukier w te 25 dni? Co może wyjsc z takiego zacieru jeśli drożdże nie dadzą rady i poddam zacier destylacji?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lojo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-07-04, 10:09

Zaaacieeeremm, naazywaamy wtedy, kiedy doszło do rozkładu skrobi na cukry proste spowodowane zacieranie (czytać dalej w innym temacie, nie w wikipe..) Twój nastaw skończy pracować, gdyby jednak nie skończył, odgazuj wiertarką z mieszadłem i puść na rury, jedyne co może pójść nie tak to pienienie się takiego nastawu, można dodać antypianę, espumisan, lub przez pierwszą część procesu robić na małym ogniu, tak by nam piana nie poszła w kolumnę, po godzinie taki nastaw się uspokaja. Pisał do państwa szczęśliwy magas z gorącej Polski.
Ostatnio zmieniony 2015-07-04, 11:39 przez magas, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości