Przepis na whisky

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Przepis na whisky

Post autor: bielok » 2019-02-24, 17:35

Cześć.
kwik44 pisze:
2019-02-24, 10:55
Cynk, magnez, wapń i inne składniki są w wystarczającej zawartości w wodzie, nawet miękkiej. Poczytajcie u piwoszy.
cytat:
"W pracy oznaczano stężenie Zn2+ w materiale badawczym (surowce, brzeczka, osady gorące), pobranym podczas produkcji brzeczki słodowej w skali przemysłowej. Stwierdzono, że stopień ekstrakcji Zn2+ ze słodu jest bardzo niski: 95% jonów z surowców jest usuwane z odpadami warzelni..."

http://www.sigma-not.pl/publikacja-8277 ... 014-2.html

i kupa innych linków w goglach a także fora piwowarskie.
A zreszta, co ja tam wiem, piwo wrze tyle tal, a cynk zacząłem dodawać dopiero w tym sezonie :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2019-02-24, 20:49

Moje zdanie jest takie: każdy proces oczywiście możesz usprawnić. Znaleźć optymalne wartości parametrów, przyspieszyć, etc. Tak pewnie robią w przemyśle. Ale moim zdaniem nie ma co przemysłu gonić. To mamy do kupienia w sklepie...

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-02-24, 20:56

@bielok
Udało Ci się może zaobserwować pozytywny wpływ dodawania cynku? I w jakiej postaci dodajesz cynk?
:cheers
@kowal
3 lata jeszcze młodzizna. Moja śliwka ma już prawie 24 h. :lol: Za parę lat będą Boskie trunki. :cheers
@kwik44
Święta racja :cheers
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2019-02-27, 15:50

Radocha wielka wstąpiła w serce me :D Kurier przywiózł 100kg słodu (Pale Ale).
Słód nabyłem u Kamila Stenzela z Bydgoszczy - transakcja na słowo honoru - wszystko idealnie: błyskawiczna wysyłka, kontakt klarowny i szybki. W prawdziwym businness'ie uczciwość tylko popłaca i dlatego wspominam o tym gościu. Naprawdę polecam. Jeśli zostanie to uznane za reklamę łamiącą zasady Forum, edytuję post.
Cena to 79zł/25kg ześrutowanego słodu.
100kg słodu + kapsle 1000szt (36zł) = zapłaciłem z wysyłką równe 400zł. (wychodzi po 12zł za paczkę, bo są 4 worki).

Łychę będę gonił na raty, w sezonie podlewania ogródka :mrgreen: Beczka będzie dość dobrze wyługowana winami: trzy i pół roku :D Regał w piwnicy już czeka :cheers
Załączniki
Słód Pale Ale.JPG
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2019-02-27, 16:56

Z tego co wiem, to reklama na forum nie jest zakazana, a już tym bardziej chwalenie kogoś z czyich usług, czy towaru jesteśmy zadowoleni, a on sam robi ten słód?

Awatar użytkownika
Waldix74
50%
50%
Posty: 127
Rejestracja: 2018-03-14, 13:46

Re: Przepis na whisky

Post autor: Waldix74 » 2019-02-27, 18:17

Słód pochodzi z firmy Globaltmalt Bydgoszcz.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-02-27, 19:58

Miałem słód Monachijski od pana Kamila, uważam że był lepszy od Strzegomskiego. :D Szkoda tylko że słodownia w Bydgoszczy nie ma słodu mocno wędzonego torfem :(
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2019-02-27, 23:25

Słód wygląda i pachnie ok. Mam nadzieję, że whisky też będzie ok.
To nie będzie wędzonka, ale łagodny, "budżetowy SM", bo beczka, jak na moje warunki, spora: 30l :roll: A budżetowy nie tylko kasowo, ale też i czasowo, bo jak będę robił wędzonkę, to sam będę wędził ( a może i słodował) i wtedy poświęcę (niejako "wydam") na to swój czas, żeby mieć hardkorowo uwędzony słód. :slinka
Kuję żelazo, póki gorące :-)

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-02-28, 13:29

Tytułem eksperymentu za radą kolegi Bieloka dodam do zacieru 0,5 g. azotanu cynku Zn(NO3)2 na 30 l. brzeczki. Zacieram jak zwykle 12 kg CM45 na 60 l. brzeczki. Drożdże Fermiol. :cheers
Edit: godz.22:59
Mam dwie beczki po 30 l. brzeczki 18 blg. Do jednej dodałem 0,5g. Zn(NO3)2 :D Rano dam Fermiole i niech się dzieje. :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2019-03-04, 17:07

Btw. Czy stosował ktoś jakieś drożdże piwowarskie do whisky? Bo na pewno zostanie mi do maja jakaś gęstwa z US-05 i z lagerowych W-34/70. Skłonny byłbym przetestować te pierwsze, bo są do ale'i, więc w wysokich temp. fermentacji (ok. 25*C) wyprodukują trochę estrów :D Tyle, że więcej niż 14*Blg mogłyby nie zeżreć do zera.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2019-03-04, 17:43

Księgi podają, że niektórzy szczepią najpierw piwowarskimi, niby dla smaku i zapachu, a w trakcie fermentacji już podają gorzelnicze, by przejęły pałeczkę niczym w sztafecie i wyżarły z michy cukry do końca.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Przepis na whisky

Post autor: zbynek » 2019-03-04, 17:48

Niby podają tolerancje na alkohol 10%, więc raczej dadzą radę z tymi 14 Blg. https://www.wiki.piwo.org/Dro%c5%bcd%c5 ... erican_Ale
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2019-03-04, 21:35

Dzięki.
Magas, ciekawa opcja z tą sztafetą, zawsze można spróbować w razie niedofermentowania.
Zbynek, ale ja mam obecnie inne drożdże:
Safale US-05 (lekko estrujące do górniaków)
Saflager W-34/70 (do dolniaków)
No chyba, że US-05 i Wyeast 1056 to ten sam szczep.

Chyba się skuszę na próbę i jedną bekę nastawię na US-05 i zobaczę, co się będzie działo, ale do tego mam jeszcze doby miesiąc na przygotowania i przemyślenia.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Przepis na whisky

Post autor: Krzysztof63 » 2019-03-04, 23:21

kowal pisze:
2019-03-04, 17:07
Btw. Czy stosował ktoś jakieś drożdże piwowarskie do whisky? Bo na pewno zostanie mi do maja jakaś gęstwa z US-05 i z lagerowych W-34/70. Skłonny byłbym przetestować te pierwsze, bo są do ale'i, więc w wysokich temp. fermentacji (ok. 25*C) wyprodukują trochę estrów :D Tyle, że więcej niż 14*Blg mogłyby nie zeżreć do zera.
Każde drożdże piwne wytrzymają do 8% alkoholu, nawet więcej przy zachowaniu odpowiednich warunków, ale lepiej stosować drożdże dedykowane do piw mocnych - a z tych najlepsze będą drożdżaki do klasztornych belgów, bo nie tylko przerabiają bez problemów 20 Blg, ale też produkują znaczną ilość estrów. Akurat US-05 pod tym względem nie są korzystne, ponieważ dają produkt o czystym profilu i niskich estrach. Najlepsze byłyby z suchych drożdży np. Mangrove Jack's Belgian Tripel M31, lub Fermentis BE-256 i BE-134.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2019-03-05, 08:39

Rozumiem zagadnienie i różnicę, jednak plusem US-05 jest to, że będę miał ich gęstwę, dlatego pomyślałem, żeby ich użyć. A w razie niedofermentowania poszczuć zahartowaną matką z Fermioli.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości