Post
autor: poziom » 2008-12-27, 16:53
Whiskey typu bourbon:
- skład 60% kukurydza, 20% jęczmień, 20% żyto (myślę, że nawet 30% jest ok - to oczywiście kwestia gustu)
- fermentacja - osobno ale lepszy efekt jest jeśli wszystkie składniki fermentują razem; zacieram przy pomocy zestawu enzymów, później drożdże Red Ethanol;
- destylacja - tu zaczynają się schody: powinien być pot still ale ja robiłem na krótkiej kolumnie (jak do śliwowicy) do 90%. Ze względu na "drożdżowe pozostałości" lepiej starannie sklarować (worek + troche czasu). Te 90% to raczej maksimum.
- starzenie - opalana, zwęglona powierzchniowo dębina w listewkach (1/2'x1/2'x6') bardzo dobrze wysezonowana - to kluczowy element (wręcz wystawiona na wpływy atmosfery, żeby wypłukać część garbników); listewka/litr, w zależności od stężenia wyługowuja się różne smaki. Ja najbardziej lubię 60-55% (im niżej tym słodsze i ladniejszy czerwonawy kolor). Wieczorem wygrzewam przy kominku a na noc wyrzucam na mróz.
-dodatki 10-20 ml sherry + 10 ml syropu klonowego
Po 10 tygodniach uzyskuje piękny kolor i nadaje się do picia.
Ostatnio zmieniony 2008-12-28, 14:56 przez
poziom, łącznie zmieniany 2 razy.