Przepis na whisky
A ja zrobiłem tak:
- po 50% odpędów kukurydzianego i żytniego (destylacja do 89% + filtrowanie + destylacja 94%)
- 5% sherry
- 2% syropu klonowego
- sporo dębu mocno palonego
Celowałem w "whiskey żytnią". Przez dwa tygodnie nadawało się to tylko do ponownego przedestylowania ale teraz... Nierewelacyjne ale pitne. A z lodem to nawet bardzo.
Rozwija się obiecująco.
Następnym razem dam 75% kukurydzy, 1% syropu, sherry niewytrawne, ew. odrobinę trochę karmelu i pół roku. To ostatnie najtrudniejsze do zdobycia.
Założę się, że zadziała.
Nie jestem pewny czy to jeszcze właściwy dział ale temat dość złożony.
- po 50% odpędów kukurydzianego i żytniego (destylacja do 89% + filtrowanie + destylacja 94%)
- 5% sherry
- 2% syropu klonowego
- sporo dębu mocno palonego
Celowałem w "whiskey żytnią". Przez dwa tygodnie nadawało się to tylko do ponownego przedestylowania ale teraz... Nierewelacyjne ale pitne. A z lodem to nawet bardzo.
Rozwija się obiecująco.
Następnym razem dam 75% kukurydzy, 1% syropu, sherry niewytrawne, ew. odrobinę trochę karmelu i pół roku. To ostatnie najtrudniejsze do zdobycia.
Założę się, że zadziała.
Nie jestem pewny czy to jeszcze właściwy dział ale temat dość złożony.
bourbon-y
Whiskey typu bourbon:
- skład 60% kukurydza, 20% jęczmień, 20% żyto (myślę, że nawet 30% jest ok - to oczywiście kwestia gustu)
- fermentacja - osobno ale lepszy efekt jest jeśli wszystkie składniki fermentują razem; zacieram przy pomocy zestawu enzymów, później drożdże Red Ethanol;
- destylacja - tu zaczynają się schody: powinien być pot still ale ja robiłem na krótkiej kolumnie (jak do śliwowicy) do 90%. Ze względu na "drożdżowe pozostałości" lepiej starannie sklarować (worek + troche czasu). Te 90% to raczej maksimum.
- starzenie - opalana, zwęglona powierzchniowo dębina w listewkach (1/2'x1/2'x6') bardzo dobrze wysezonowana - to kluczowy element (wręcz wystawiona na wpływy atmosfery, żeby wypłukać część garbników); listewka/litr, w zależności od stężenia wyługowuja się różne smaki. Ja najbardziej lubię 60-55% (im niżej tym słodsze i ladniejszy czerwonawy kolor). Wieczorem wygrzewam przy kominku a na noc wyrzucam na mróz.
-dodatki 10-20 ml sherry + 10 ml syropu klonowego
Po 10 tygodniach uzyskuje piękny kolor i nadaje się do picia.
- skład 60% kukurydza, 20% jęczmień, 20% żyto (myślę, że nawet 30% jest ok - to oczywiście kwestia gustu)
- fermentacja - osobno ale lepszy efekt jest jeśli wszystkie składniki fermentują razem; zacieram przy pomocy zestawu enzymów, później drożdże Red Ethanol;
- destylacja - tu zaczynają się schody: powinien być pot still ale ja robiłem na krótkiej kolumnie (jak do śliwowicy) do 90%. Ze względu na "drożdżowe pozostałości" lepiej starannie sklarować (worek + troche czasu). Te 90% to raczej maksimum.
- starzenie - opalana, zwęglona powierzchniowo dębina w listewkach (1/2'x1/2'x6') bardzo dobrze wysezonowana - to kluczowy element (wręcz wystawiona na wpływy atmosfery, żeby wypłukać część garbników); listewka/litr, w zależności od stężenia wyługowuja się różne smaki. Ja najbardziej lubię 60-55% (im niżej tym słodsze i ladniejszy czerwonawy kolor). Wieczorem wygrzewam przy kominku a na noc wyrzucam na mróz.
-dodatki 10-20 ml sherry + 10 ml syropu klonowego
Po 10 tygodniach uzyskuje piękny kolor i nadaje się do picia.
Ostatnio zmieniony 2008-12-28, 14:56 przez poziom, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Znalazłem w sieci podręcznik (Making pure corn whisky) dotyczący produkcji amerykańskich whisky (Kentucky,Tennesse i Canadian) dokładny przewodnik jak krok po kroku postępować.
Począwszy od skladu zacieru, destylacji, kończąc na lezakowaniu. Wszystkie procedury dotyczą kolumny rektyfikacyjnej w domowej skali. Niestety jest plik jest zbyt duży i nie mogę go załączyć.
Pozdrawiam
Znalazłem w sieci podręcznik (Making pure corn whisky) dotyczący produkcji amerykańskich whisky (Kentucky,Tennesse i Canadian) dokładny przewodnik jak krok po kroku postępować.
Począwszy od skladu zacieru, destylacji, kończąc na lezakowaniu. Wszystkie procedury dotyczą kolumny rektyfikacyjnej w domowej skali. Niestety jest plik jest zbyt duży i nie mogę go załączyć.
Pozdrawiam
Kolego @alex już nie mogę doczekać się, kiedy to będę to mógł skopiować z pomocą:
podanego przez @Adwokat serwisu
www.odsiebie.com .
Życzę powodzenia
podanego przez @Adwokat serwisu
www.odsiebie.com .
Życzę powodzenia
Pozdrawiam Ostoja
- radek 2018se
- 30%
- Posty: 41
- Rejestracja: 2007-10-12, 21:34
- Lokalizacja: Śląskie
Nie wiem czy dokładnie o tego "pdf'a" chodzi...
jeśli tak, oto link do torrenta:
http://dl.torrentreactor.net/download.p ... Distillers
jeśli tak, oto link do torrenta:
http://dl.torrentreactor.net/download.p ... Distillers
Plik jest na: http://odsiebie.com/pokaz/1199583---a06f.html
A jeśli chodzi o torenty to jest to właśnie ten plik.
A jeśli chodzi o torenty to jest to właśnie ten plik.
@alex
Dzieki za ten link, no chyba dokladniej juz nie mozna bylo opisac calego procesu co i jak, moze na przyszlosc koledzy co beda podawac jakies przepisy na zacieranie lub na jakies nastawy wezma przyklad jak powinno sie opisywac caly przebieg
Dzieki za ten link, no chyba dokladniej juz nie mozna bylo opisac calego procesu co i jak, moze na przyszlosc koledzy co beda podawac jakies przepisy na zacieranie lub na jakies nastawy wezma przyklad jak powinno sie opisywac caly przebieg
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez onek_uk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości