Przepis na whisky

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-15, 20:52

Ja się obawiam, że aromatów wędzonych mam aż nadto. Aktualnie szukam takich miodowo wrzosowych, ewentualnie miodowo gryczanych.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-15, 21:19

A ja uparcie torf i smołowane podkłady :D W sumie to korci mnie żeby do jednego zacieru dodać suszonych śliwek (wędzonych), ale muszę dorwać takie ekologiczne bez chemii. Zmiksować tak z kilogram bez pestek w litrze wody i wlać do baniaka, a może lepiej w czasie zacierania słodu? Może ktoś z Kolegów próbował robić coś takiego?
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2019-01-15, 21:24

Były pomysły na wędzenie śliwek torfem, jako szybkie suszenie, ale nie na dodawanie do zacierania słodu śliwek suszonych.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-15, 21:29

Nie wiem czy te śliwki eko są wędzone torfem, raczej drewnem, ale mi chodzi o taki posmaczek śliwkowy w destylacie. Chyba zrobię taki eksperyment, ale nie będę dodawał tego do wsadu tylko niech sobie stoi oddzielnie w damie :D Może wyjdzie nawet fajne ? :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2019-01-15, 21:40

Ja kiedyś popełniłem taki eksperyment. Jako nośnika aromatu dymnego użyłem wędzonych śliwek i gruszek. Wędziłem sam - drewnem owocowym po parę godzin dziennie przez 3 dni (chyba - nie pamiętam, ale w tym temacie o tym pisałem). W 2015r to było. Whisky SM z taką wędzoną "przyprawą" w zacierze. Wciąż leży - w damach na szczapach. Parę litrów jeszcze zostało - część w kamionce. Te 3 lata ją zmieniły, ale wciąż za młoda. Nuta wędzonki jest leciutka i w tle.
Wysłałem kiedyś próbkę Jemiolosebie i wyczuł nutę wędzonej śliwki :lol:
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2019-01-15, 21:45

Ja kiedyś wrzuciłem kilka wędzonych śliwek do destylatu zbożowego wraz ze szczapkami opiekanego dębu. Efekt był średni, natomiast śliwki wrzucone do śliwowicy dały fajny efekt.
Pozdrawiam
Darek

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-15, 22:18

@kowal
Jakie miałeś proporcje śliwka / zacier? Ja kombinuje kilo śliwki na 30 l. zacieru, nie za mało / za dużo? :D
@ Doody
Nie chcę wrzucać do destylatu tylko do zacieru :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2019-01-16, 09:23

Odnalazłem swój post z 8.12.2015:
Składniki:
25,6kg słodu whisky z Bruntala zakupionego u 98%. (kupiłem 25kg, ale było więcej :D )
1030g mocno uwędzonych śliwek i gruszek. Wędziłem je 4 dni po 5-6h dziennie od zimnego dymu do gorącego, aż owoce wyschły skurczyły się i stały się skondensowanym nośnikiem dymu wędzarniczego. Wędziłem bukiem, śliwą, wierzbą, czeremchą.
Pisałem o tym tutaj:
viewtopic.php?f=16&t=570&start=240
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-16, 10:12

Chłopy (i kobiety, jak są) obiecuję, że będę was męczył tylko tym razem takimi pytaniami.

Zacier wczoraj rano (BLG-1 lub -2 - trochę ślepy jestem a nie wziąłem okularów) miał bardzo fajny zapach chlebowo-wedzony. Wczoraj wieczorem zapach był taki bardziej kwaśny ciągle mocno wędzony (BLG ciągle -1). Tak jak pisałem wcześniej podkręciłem temperaturę do 30 st. C a następnie wyłączyłem grzałkę akwariową i opatuliłem beczkę kocem.

Dzisiaj rano (temp. 26 st. C) zapach był taki trochę jak wędzonego żurku (bez czosnku na szczęście :mrgreen: ) bez żadnej słodyczy taki dosyć ciężki, surowy, kwaśny. Czy tak ma być? Czy to już bakterie i inne grzyby zaczęły dawać czadu i produkują te wymagane estry? Czy może się zdarzyć że coś mi zje lub przerobi alkohol na kwas czy jeszcze coś gorszego?

Inaczej: czy się mam martwić czy tez wręcz przeciwnie wszystko idzie zgodnie z planem?

Awatar użytkownika
dynio1977
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Przepis na whisky

Post autor: dynio1977 » 2019-01-16, 11:22

Jeżeli blg się nie zmienia to bym nie ryzykował tylko wystawił na zimno do klarowania. Ile dni już trwa fermentacja? Ja najpóźniej w 5 dniu po zadaniu drożdży wystawiam na zimno (bez wzgl czy mam 0blg czy np+2) bo ewentualny 1% zysk w całym zacierze może się przerobić dużą stratę. Raz przeciagnalem fermentację ponad tydzień i mimo zamknięcia w 4dniu beczki z rurką doszło do zakażenia i cały nastaw poszedł docelowo na 96,5%

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2019-01-16, 12:27

Bakterie produkują kwasy, a nie estry. Te powstają w wyniku reakcji tychże kwasów z alkoholami - zarówno w zacierze, jak i potem w destyalcie - dlatego whisky destyluje się "brudno", a nie rektyfikuje, żeby te kwasy oraz wyższe alkohole się przedostały. Dlatego bez obaw trzymaj nawet i parę tygodni. Nas czas nie goni :)

Potencjalnie mogą wystąpić (po latach leżakowania) takie estry jak:

mrówczan etylu – owocowy, po rozcieńczeniu rum

mrówczan butylu – śliwkowy (dojrzała śliwka)

mrówczan izobutylu – malinowy (dojrzała malina)

mrówczan benzylu – jaśminowo-cynamonowy

octan n-butylu – owocowy, po rozcieńczeniu ananasowy

octan izobutylu – gruszkowy

octan izopentylu – po rozcieńczeniu bananowo-gruszkowy

octan heksylu – gruszkowy

octan benzylu – jaśminowy

octan 2-fenyloetylu – owocowy

propionian etylu – rumowo-arakowy

propionian benzylu jaśminowy, z nutą owocową

maślan metylu – jabłkowy

maślan etylu – ananasowy

maślan benzylu – jaśminowy

maślan 2-fenyloetylu – różany

zaczerpnięte stąd:
http://forum.biomist.pl/pachn%C4%85ce-estry-t48.html/
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-16, 12:54

@dynio1977, tu właśnie chodzi o to zakażenie... chyba

@kowal: OK, więc taki zrobię eksperyment. Obecny zacier z 32 kg słodu potrzymam do piątku a w sobotę na rury.
Następny podzielę na 2 x 16 kg. Pierwszy potrzymam tak jak ten aktualny a drugi przeciągnę w cieple w zamkniętej beczce jeszcze tydzień dłużej i porównam.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-16, 23:33

@kowal
Coś jest w tym co piszesz :D Powąchałem (no dobra, przyznaje się, dzioba też zamoczyłem) destylat z października, stał on jakieś dwa tygodnie po zakończeniu fermentacji bo nie miałem czasu. Pachnie bardzo ciekawie, na razie tylko pachnie bo smakuje nieciekawie :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2019-01-17, 18:51

Tydzień to wystarczający czas na fermentację alkoholową jak i bakteryjną, piszę tu oczywiście o słodzie jęczmiennym bez dodawania cukru. Później zaczyna się już rosyjska ruletka.

Markusek
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2018-07-16, 12:42
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Przepis na whisky

Post autor: Markusek » 2019-01-19, 00:25

A ja właśnie zalałem jęczmień i będę słodował. Jako, że mam surowca pod dostatkiem wysłoduje i nastawienie na zielonym mielonym słodzie. Namoczyłem 12kg jęczmienia. Ostatni nastawienie robiłem z pszenicy i enzymy. Naprawiłem 28 grudnia i dopiero 18 puściłem na rury. Klarowało się od 12 stycznia. Długo chodziło bo w bimbrowni-piwnicy mam teraz 14 stopni. ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka



Marek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości