Strona 73 z 83

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-01, 14:53
autor: ernoliko
Magas dzięki za info. Wyjąłem te szczapki, dam je do zacieru następnym razem. Łychę zdążyła zrobić się dopiero bladoróżowa. Teraz dodałem płatki whiski od 98% i odrobinę aroneo intense.

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-02, 10:13
autor: adamel_bb
A propos "płatki whiski", ktoś już tu dużo wcześniej
próbował o to pytać, ale bez echa.
Czy nie niepokoi Was sytuacja, kiedy to wrzucając płatki
do czystego trunku możemy obserwować kolorowe smugi
pozostawiane w trakcie opadania na dno. Przecież to jest
oczywisty dowód na to, że to są płatki moczone w czymś,
co ma barwić i dosmaczać, a przez to powodować,
że będą tylko sprawiać wrażenie, że są z beczki po whisky.

Testowałem kilka różnych wersji, wszystkie opisane
jako "z beczek po whisky", wszystkie miały jak wyżej.
Czy ktoś może podrzucić jakieś sugestie, które z dostępnych
rokują, że naprawdę są z beczki, a przynajmniej nie są
sztucznie kolorowane i smaczone.

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-02, 10:57
autor: wawaldek11
Mam klepkę opalaną z burbonowej beczki - można porównać czy płatki z niej też się tak zachowają.
Mogę podesłać kawałek :wink:

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-03, 09:25
autor: Doody
Z tego powodu ja sam sobie przygotowuję szczapki dębowe. Sezonowany dąb kilka lat, pieczony w piekarniku, w folii aluminiowej na brązowy kolor. Robiłem tez eksperyment mocząc szczapki przez 2 miesiące w winie z "Biedronki" i następnie piekłem w piekarniku ale efekt był prawie identyczny ze szczapkami nie moczonymi, więc teraz już tylko piekę :wink:

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-03, 10:42
autor: Zalobik
@Doody, też sam przygotowywuję szczapki, tyle że dębinę lub robinię moczę (> niż 6 mcy) w słodkiej mocnej nalewce np. dereniowej. Pewnie jeszcze lepiej byłoby moczyć w Porto lub Sherry :oops: . W przypadku "zwykłych win" moczenie powinno być znacznie dłuższe. Potem w aluminium i na retortę w kotle węglowym, klika minut i szczapa gotowa. Podczas tostowania cukry się karmelizują i wzmacniają aromaty owocowe (winne) i waniliowe. Aromaty te pięknie przechodzą do destylatu. Od momentu przygotowania własnych szczapek odszedłem od tych "sklepowych", ktore oddają praktycznie same smaki i zapachy właściwe dla drewna. Pzdr.

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-03, 15:55
autor: kowal
Też sam przygotowuję szczapki. kiedyś ponad 2 lata moczyłem różne gat. drewna w winie Sherry Barbadillo (Sherry ze szczepu winogron pedro ximenes). Lecz nie gardzę też płatkami "whisky" od 98% - przetestowałem je na względnie czystym bimbrze cukrowym i byłem zaskoczony, jak mocno bourbonowe nuty oddały te płatki.
Tu uwaga: opis "płatki whisky" jest mylący, bo sugeruje, że są z beczek po szkockiej (więc wyeksploatowane, na które nigdy bym się nie skusił, gdybym nie dostał próbki), a tymczasem są to płatki po jakiejś amerykańskiej whiskey - bardzo intensywne. Wspomniałem o tym semantycznym niuansie Piotrowi, ale stwierdził, że to i tak wychwycą tylko smakosze/znawcy.
Z kolei "płatki sherry" są takie sobie, nie mają takiej intensywności - lepiej kupić flaszkę i samemu pomoczyć, najlepiej dąb amerykański.
Co ważne, bezpośrednio przed dodaniem podpiekam płatki na rozgrzanej patelni i jeszcze gorące wrzucam do destylatu.

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-03, 17:19
autor: adamel_bb
kowal pisze:
2019-10-03, 15:55
Lecz nie gardzę też płatkami "whisky" od 98% - przetestowałem je na względnie czystym bimbrze cukrowym i byłem zaskoczony, jak mocno bourbonowe nuty oddały te płatki.
No właśnie - tu wraca moje pytanie... nie boisz się, że to był efekt zawartej w płatkach "zaprawki" bourbonowej,
która poprzez barwę i smak ma podnosić wartość zwykłych drewnianych wiórów z tokarni? :)
W takim wypadku lepiej kupić zaprawkę za 6 zł, przynajmniej można wybrać "gatunek whisky" :)

Wiem, że można dostać prawdziwie beczkowe płatki, które chętnie bym nabył,
robię tyle dziwnych rzeczy, że na płatki nie bardzo już mam czas.
Mam znajomego, który z kolegą robi wino w Australii, dość już poważnie, bo w setkach butelek rocznie.
Pytałem go kiedyś o beczki. Odpowiedział, że nie ma szans, nie mają na to możliwości
ani lokalowych ani finansowych, wszystko nierdzewka. Dodają do wina właśnie płatki,
a wygrali już tymi winami parę konkursów i to takich dość poważnych.
Nie będę przecież ściągał tego z antypodów, choć przyznam że przeszło mi to przez myśl :)

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-03, 18:50
autor: kowal
adamel_bb pisze:
2019-10-03, 17:19
Nie będę przecież ściągał tego z antypodów, choć przyznam że przeszło mi to przez myśl :)
:lol: Mi kuzyn z Kanady przysłał kiedyś kawałki deszczułek wycięte z nowej klepki z białego dębu, które nabył z zakładzie bednarskim.
Także, czasem i takie przedsięwzięcie da się wykonać.

Ad płatków od 98%, to jego by trzeba pytać o technologię, w każdym razie Piotr zawsze dbał o jakość i nie podejrzewam, żeby celowo kogokolwiek wprowadzał w błąd. Ci, co go znają, potwierdzą.

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-03, 21:14
autor: ernoliko
Kolejna rzecz to ja nie zauważyłem "kolorowych smug w trakcie opadania" płatków od 98%

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-03, 21:58
autor: magas
Też na czipsach od 98% tego nie widziałem, ale 98% to bimbrownik od którego brałem pierwsze nauki gdy kupiłem kolumnę, a nie przypadkowy sprzedawca.

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-03, 22:31
autor: adamel_bb
magas pisze:
2019-10-03, 21:58
Też na czipsach od 98% tego nie widziałem, ale 98% to bimbrownik od którego brałem pierwsze nauki gdy kupiłem kolumnę, a nie przypadkowy sprzedawca.
Żeby była jasność, to ja absolutnie nikomu nie chcę zarzucać złej woli,
często firmy handlowe czy inni odsprzedwcy po prostu sprzedają to, co dostępne na rynku
polegając na informacjach od producenta czy importera, które mogą okazać się nierzetelne.
Przecież 98% chyba nie robi tych płatków sam?

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-04, 15:13
autor: magas
Trzeba podawać zawsze od kogo płatki się kupiło jak coś zaobserwowaliśmy, to jak z drożdżami, podawali ludzie że źle pracują, ale nie od 98% bo chłop też na nich robi i wie jak towar przechowywać.

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-08, 18:16
autor: adamel_bb
Czy mógłbym prosić o jakieś bieżące relacje na pw
u kogo aktualnie jest paczka, a kto już nosa uraczył?
Bardzo jestem ciekaw, jak się temat rozwija.

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-08, 18:59
autor: radius
Próbki były ostatnio u mnie i dzisiaj zostały wysłane do kolejnego "wąchacza" :oki To będzie trzeci nosowy degustator :D

Re: Przepis na whisky

: 2019-10-10, 00:12
autor: Doody
Radius i co sądzisz?