Strona 3 z 83

: 2007-02-26, 23:02
autor: winiarek5
Nieżli ci goście od whisky, w dziale ogólnym znalazłem między innymi taką perełkę:

http://www.whisky.org.pl/forum/viewforu ... =0&start=0

Zastanawiam się czy "Mature teens video" to jakaś niestarzona dziesięcioletnia whisky czy coś bardziej ekscytującego.

:shock:

Winiarek

: 2007-02-26, 23:10
autor: a_priv
@winiarek
Raczej to drugie :wink:
pzdr

: 2007-02-26, 23:20
autor: Aabratek
Całe to forum to jeden wielki bu.... :mrgreen:

: 2007-02-26, 23:38
autor: inżynier
@Winiarek, ale masz czuja!
To nawet napewno to drugie :lol:

: 2007-02-27, 09:46
autor: Pietro
I które łyski wybrać....??? :roll:

: 2007-02-27, 10:44
autor: a_priv
@Pietro
Nie ważne które, ale z lodem (ami) czy bez? :wink:
pzdr

: 2008-10-23, 22:18
autor: poziom
A ja zrobiłem tak:
- po 50% odpędów kukurydzianego i żytniego (destylacja do 89% + filtrowanie + destylacja 94%)
- 5% sherry
- 2% syropu klonowego
- sporo dębu mocno palonego

Celowałem w "whiskey żytnią". Przez dwa tygodnie nadawało się to tylko do ponownego przedestylowania ale teraz... Nierewelacyjne ale pitne. A z lodem to nawet bardzo.
Rozwija się obiecująco.
Następnym razem dam 75% kukurydzy, 1% syropu, sherry niewytrawne, ew. odrobinę trochę karmelu i pół roku. To ostatnie najtrudniejsze do zdobycia.
Założę się, że zadziała.

Nie jestem pewny czy to jeszcze właściwy dział ale temat dość złożony.

bourbon-y

: 2008-12-27, 16:53
autor: poziom
Whiskey typu bourbon:
- skład 60% kukurydza, 20% jęczmień, 20% żyto (myślę, że nawet 30% jest ok - to oczywiście kwestia gustu)
- fermentacja - osobno ale lepszy efekt jest jeśli wszystkie składniki fermentują razem; zacieram przy pomocy zestawu enzymów, później drożdże Red Ethanol;
- destylacja - tu zaczynają się schody: powinien być pot still ale ja robiłem na krótkiej kolumnie (jak do śliwowicy) do 90%. Ze względu na "drożdżowe pozostałości" lepiej starannie sklarować (worek + troche czasu). Te 90% to raczej maksimum.
- starzenie - opalana, zwęglona powierzchniowo dębina w listewkach (1/2'x1/2'x6') bardzo dobrze wysezonowana - to kluczowy element (wręcz wystawiona na wpływy atmosfery, żeby wypłukać część garbników); listewka/litr, w zależności od stężenia wyługowuja się różne smaki. Ja najbardziej lubię 60-55% (im niżej tym słodsze i ladniejszy czerwonawy kolor). Wieczorem wygrzewam przy kominku a na noc wyrzucam na mróz.
-dodatki 10-20 ml sherry + 10 ml syropu klonowego
Po 10 tygodniach uzyskuje piękny kolor i nadaje się do picia.

: 2008-12-27, 20:28
autor: alex
Witam
Znalazłem w sieci podręcznik (Making pure corn whisky) dotyczący produkcji amerykańskich whisky (Kentucky,Tennesse i Canadian) dokładny przewodnik jak krok po kroku postępować.
Począwszy od skladu zacieru, destylacji, kończąc na lezakowaniu. Wszystkie procedury dotyczą kolumny rektyfikacyjnej w domowej skali. Niestety jest plik jest zbyt duży i nie mogę go załączyć.

Pozdrawiam

: 2008-12-27, 21:31
autor: onek_uk
@alex
Może podaj linka do tej stronki :wink:

: 2008-12-27, 21:36
autor: adwokat
Witam.

Polecam serwis www.odsiebie.com .
Ja tam hostuję pliki.

Pozdrawiam.

adwokat

: 2008-12-28, 00:13
autor: Ostoja
Kolego @alex już nie mogę doczekać się, kiedy to będę to mógł skopiować z pomocą:
podanego przez @Adwokat serwisu
www.odsiebie.com .
Życzę powodzenia :D

: 2008-12-28, 02:44
autor: radek 2018se
Nie wiem czy dokładnie o tego "pdf'a" chodzi...
jeśli tak, oto link do torrenta:
http://dl.torrentreactor.net/download.p ... Distillers

: 2008-12-28, 11:07
autor: alex
Plik jest na: http://odsiebie.com/pokaz/1199583---a06f.html
A jeśli chodzi o torenty to jest to właśnie ten plik.

: 2008-12-28, 13:45
autor: onek_uk
@alex
Dzieki za ten link, :1st no chyba dokladniej juz nie mozna bylo opisac calego procesu co i jak, moze na przyszlosc koledzy co beda podawac jakies przepisy na zacieranie lub na jakies nastawy wezma przyklad jak powinno sie opisywac caly przebieg :mrgreen: :brawo