Przepis na whisky

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1983
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Przepis na whisky

Post autor: zbynek » 2019-03-05, 17:25

kowal pisze:
2019-03-04, 21:35
...No chyba, że US-05 i Wyeast 1056 to ten sam szczep...
Nie jestem w stanie tego sprawdzić, ale zaufałem Temu Koledze.

https://www.piwo.org/forums/topic/17000 ... ent=334639
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Krzysztof63
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Przepis na whisky

Post autor: Krzysztof63 » 2019-03-05, 18:34

Dlatego użyłem słów "przy zachowaniu odpowiednich warunków". Piwo, do którego są dedykowane te drożdże, powinno zawierać góra 6% alkoholu, co nie znaczy, że nie da się wyciągnąć więcej. Producent podaje dolną granicę gwarantowaną.

ssg_08
50%
50%
Posty: 169
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-03-07, 14:43

A wracając do cynku. W obu beczkach fermentacja stanęła na 2 blg. Beczki szły łeb w łeb. Na razie nie zauważyłem aby dodatek azotanu cynku wpłynął na szybkość czy wydajność fermentacji. Zobaczymy wydajność alkoholu z obu beczek ale raczej nie powinno być różnicy. Możliwe że należy eksperyment powtórzyć z użyciem chlorku albo fosforanu cynku, albo użyć helatu EDTA :?:
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 594
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Przepis na whisky

Post autor: bielok » 2019-03-07, 17:34

Hejka.
ssg_08 pisze:
2019-03-07, 14:43
A wracając do cynku.
Żyję w zupełnym niedoczasie, albo śpię po pracy, sorki ze nie pisałem.
https://www.piwo.org/forums/topic/771-p ... ent=489836
zerknij na wpisy DanielN dotyczące dawkowania cynku i w jakiej postaci.

Miałem 2 letnią przerwę w warzeniu wiec nie mam z czym porównać odfermentowania piw teraz a wcześniej.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ssg_08
50%
50%
Posty: 169
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-03-07, 19:14

Hehe, za dużo dałem :D Dzieki za linka :D Do następnego zacierania dam chlorek cynku według przepisu DanielaN. Ale nie do końca rozumiem co się drożdżykom nie podobało w azotanie, w końcu kation Zn++ to kation Zn ++ :abaras
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Krzysztof63
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Przepis na whisky

Post autor: Krzysztof63 » 2019-03-07, 23:31

Ziarno jęczmienia piwowarskiego zawiera wystarczającą ilość cynku, nawet ponad 0,8 mg na kg. W warunkach domowych różnice w wydajności drożdży w zacierze z dodatkiem cynku i bez są nie do zmierzenia, a korzyści czysto teoretyczne.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość