Strona 61 z 83

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-05, 17:25
autor: zbynek
kowal pisze:
2019-03-04, 21:35
...No chyba, że US-05 i Wyeast 1056 to ten sam szczep...
Nie jestem w stanie tego sprawdzić, ale zaufałem Temu Koledze.

https://www.piwo.org/forums/topic/17000 ... ent=334639

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-05, 18:34
autor: Krzysztof63
Dlatego użyłem słów "przy zachowaniu odpowiednich warunków". Piwo, do którego są dedykowane te drożdże, powinno zawierać góra 6% alkoholu, co nie znaczy, że nie da się wyciągnąć więcej. Producent podaje dolną granicę gwarantowaną.

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-07, 14:43
autor: ssg_08
A wracając do cynku. W obu beczkach fermentacja stanęła na 2 blg. Beczki szły łeb w łeb. Na razie nie zauważyłem aby dodatek azotanu cynku wpłynął na szybkość czy wydajność fermentacji. Zobaczymy wydajność alkoholu z obu beczek ale raczej nie powinno być różnicy. Możliwe że należy eksperyment powtórzyć z użyciem chlorku albo fosforanu cynku, albo użyć helatu EDTA :?:

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-07, 17:34
autor: bielok
Hejka.
ssg_08 pisze:
2019-03-07, 14:43
A wracając do cynku.
Żyję w zupełnym niedoczasie, albo śpię po pracy, sorki ze nie pisałem.
https://www.piwo.org/forums/topic/771-p ... ent=489836
zerknij na wpisy DanielN dotyczące dawkowania cynku i w jakiej postaci.

Miałem 2 letnią przerwę w warzeniu wiec nie mam z czym porównać odfermentowania piw teraz a wcześniej.

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-07, 19:14
autor: ssg_08
Hehe, za dużo dałem :D Dzieki za linka :D Do następnego zacierania dam chlorek cynku według przepisu DanielaN. Ale nie do końca rozumiem co się drożdżykom nie podobało w azotanie, w końcu kation Zn++ to kation Zn ++ :abaras

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-07, 23:31
autor: Krzysztof63
Ziarno jęczmienia piwowarskiego zawiera wystarczającą ilość cynku, nawet ponad 0,8 mg na kg. W warunkach domowych różnice w wydajności drożdży w zacierze z dodatkiem cynku i bez są nie do zmierzenia, a korzyści czysto teoretyczne.

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-21, 20:10
autor: dynio1977

Doody pisze:...Reguluję zaworkiem temperaturę w widełkach 89-91 stopni. Czasami pracują dwie półki czasami jedna, a na tych "osuszonych" tylko "furkocze" :wink:
Pod koniec obniżam temperaturę do 86-87 stopni aby refluks rozkręcił półki, pomaga to uniknąć zbyt wczesnych pogonów.
Dzisiaj poszedł na rurki zacier z 2 worka CM 45ppm i przegoniłem go tylko ma raz na 3 półkach. Regulowałem tak refluksem na SG aby destylat leciał 85:86vol (u mnie to temp na szczycie ponad SG ok 78°)
Dwie półki pracowały normalnie a trzecia ledwo, ledwo.
I udało sie! Ten destylacik "zalatuje dechą" tak jak chciałem. Dzieki @Doody

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka


Re: Przepis na whisky

: 2019-03-21, 20:27
autor: magas
Gdybyście mieli na forum do dyspozycji jakiegoś mistrza na 15 minut z najlepszych destylarni łyski, jakie pytania byście zadali? Ważne tylko do jutra, mamy jednego kolegę na miejscu.

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-21, 20:46
autor: kowal
Tak na szybko, co do głowy przychodzi.

1. Czy polecałby jakieś drożdże piwowarskie? Jakie?
2. Jakimi bakteriami szczepić na jakie efekty?
3. Czy warto brudniej gonić (szerokie serce) i czy to po dłuższym leżakowaniu daje większą rozmaitość "flejvorów"?

Może do jutro coś jeszcze wymyślę :D

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-21, 21:25
autor: kwik44
Jaka woda lepsza twarda, miękka? Jak długo warto przetrzymać zacier po fermentacji? Jak szybko destylować w spirit run (tzn ile litrów grzeją i jak szybko odbierają)? Ile można wylać pierwszego, najgorszego przedgonu, ewentualnie czy w ogóle? Ile pogonu ze spirit run dodają do kolejnego spirit run. Ech... temat rzeka

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-21, 22:00
autor: Doody
Do jakiej wartości Blg zacierać?

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-21, 23:30
autor: ssg_08
Czy przestrzegać standardowych czasów zacierania dla poszczególnych temperatur w metodzie 3 wody. Czy może dłuższe przerwy (nawet czas standardowy razy dwa, trzy) w poszczególnych temperaturach mogą wpłynąć korzystniej na wyługowanie aromatu torfowego ze słodu i czy przy tym nie dadzą jakichś niepożądanych efektów ( jakieś wypłukane paskudztwa które w destylacji przejdą do trunku i po latach zepsują smak) ??

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-22, 07:03
autor: ernoliko
Który slod poleci i gdzie go dostać.

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-22, 14:27
autor: ssg_08
Chyba ostatni raz dziś zacieram CM45 :D Zmontowałem 3 sita do wędzenia torfem, ramka 40 x 60 cm obciągnięta siatką stalową od wialni. Całość w obudowie (szafce) z blachy. Będę sam wędził słód metodą Kol. Pietra, torf w starą tortownicę ( hmm.. chyba torfownicę :lol: ) i kuchenka el. Może wreszcie się nacieszę mocnym torfem. :D

Re: Przepis na whisky

: 2019-03-22, 17:45
autor: kwik44
Nacieszysz się, ale jest to długotrwały proces. I trzeba zużyć trochę torfu. Tak średnio na mocny torf potrzebujesz z 50-60l torfu spalić/zdymić na 50kg ziarna. Ale warto.