Witam.
Do sporządzonego wczoraj zacieru dodałem alkohol (samoróbcze wino) i zacier nie pracuje.
Czy dodany alkohol jest sprawcą?
Alkohol dodany do zacieru
Alkohol dodany do zacieru
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Szosti, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Pracującego, to ważne słowo pracującego, do tego powinien dolewać po troszkę, co dzień, czy co drugi dzień, po troszkę, bo grzybki jak młody chłopak, jak wypiją pierwszy raz więcej, to na noc wiaderko koło łóżka, mi to zostało do dziś, więc rozumie grzybki czemu nie pracują. Tak jak postąpił, to typowy restart i trzeba odpowiednio mocne grzybki przygotować, można je też hartować.drgranatt pisze: pracującego zacieru .
-----------trzeba odpowiednio mocne grzybki przygotować, można je też hartować.-------
EEEtam.Grzybki ^ pracują ^ do momentu gdy mają cukier w nastawie, lub temp. za niska [usypiają], za wysoka [giną]. Nawet gdy będzie jeszcze słodki nastaw to zbyt wysoki % zabije grzybki. I proces fermentacji zostaje przerwany. Dlatego też masz różne rodzaje drożdży.
EEEtam.Grzybki ^ pracują ^ do momentu gdy mają cukier w nastawie, lub temp. za niska [usypiają], za wysoka [giną]. Nawet gdy będzie jeszcze słodki nastaw to zbyt wysoki % zabije grzybki. I proces fermentacji zostaje przerwany. Dlatego też masz różne rodzaje drożdży.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rover, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nie przyniesie ci odpowiedzi, ale może sprawić ,że zapomnisz jakie było pytanie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości