Zatarłem 4 kg mąki żytniej razowej z dwoma kg słodu karmelowego,
przy temp 90 st C dałem uwadniający, 60 st C słód , plus enzym
scukrzający, następnie przy 30 st C Coobra Whisky, po trzech dniach
gotowanie na kolumnie, wyszło mały przedgon plus po rozcieńczeniu 2,2 l
około 53%, zapach nieprzyjemny, jakby z brudnej kolumny, na węgiel,
gdzie też była wcześniej i później filtrowana cukrówka, dziś spróbowałem
kilkudniowy destylat z cukru na płatkach Cognac, moc 45% - niedobre,
musi postać te 6 tygodni jednak, potem 53% z tego samego złoża węglowego
Żytniówka, myślę sobie też będzie syf, a tu niespodzianka: mimo, że mocniejsze o 8%
to praktycznie bezsmakowe i bezwonne, żadnej popity nie trzeba, super destylat,
bardzo delikatna Żytniówka, oddzielane na filtrze było tak z grubsza od cukrówki,
tzn jak wlałem Żytnią to poczekałem aż cukrówka spłynie a potem resztę Żytniej
''wypchnąłem '' inną cukrówką. Wydajność kiepska, ale po trzech dniach fermentacji
to naturalne. Keg zalałem pod korek i płaszcz nie nadążał z grzaniem, w końcu wyłączyłem
kolumnę na pół godz i się zagrzała tzn temp się rozeszła z kega po kolumnie, a tak parowało, że bałem się, iż grzałki w kegu robiącym za płaszcz się spalą...
Porównanie Żytniówki do cukrówki-organoleptyczne.
-
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Porównanie Żytniówki do cukrówki-organoleptyczne.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 2 razy.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
Re: Porównanie Żytniówki do cukrówki-organoleptyczne.
Wszystkiego najlepszego po świętach, ja również życzę sukcesów w nadchodzącym roku .DulfLingren pisze:... Wydajność kiepska, ale po trzech dniach fermentacji
to naturalne....
czytam nie pytam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości