PH zacieru

BlackBishop
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2009-01-13, 17:41

Post autor: BlackBishop » 2011-10-08, 15:41

zależy jaką czystość chcesz - czysty lub cz.d.a to kupisz w chemicznym, techniczny 30% to popularny odrdzewiacz w każdym markecie - chyba 7-10zł / 0.5l

siarkowy tak samo - 35% to elektrolit do akumulatorów - też tani jak barszcz

Awatar użytkownika
maxcd
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-21, 23:12
Lokalizacja: śląskie

Post autor: maxcd » 2011-10-11, 14:04

Witam.Dziśpytałem w POCH-u i można kupić kwas ortofosforowy 75%za 30zł+vat czyli ok:37zł 1 Litr.A co najważniejsze można kupić samemu (bez firmy).
Pozdrawiam
maxcd

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-10-11, 15:14

To zupełnie przyzwoita cena. Sięgnąłem do swoich zapisków i przy mojej wodzie jest tak:
15l wody + 5kg śruty żytniej
2ml kwasu fosforowego pH 6,2
4ml kwasu fosforowego pH 5,3

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-02-18, 08:59

Zatarłem wczoraj 25 kg drobno mielonej śruty
po 6kg żyta
6 kg jęczmienia
13 kg kukurydzy
Po ostudzeniu do 65 zakwasiłem kwaskiem cytrynowym do 4.3 w ilości 150g/80L i dodałem
scukrzacz. Wartość PH mierzyłem w ostudzonej próbce czymś takim
a dzisiaj z ciekawości sprawdziłem jeszcze raz PH i wskazało 6 :nie_wiem, podpowiedzcie o co tu może chodzić?
Czy to urządzenie czasem sobie ze mnie nie żarttuje,
czy też może po czasie wzrosnąć PH? A może teraz przed zadaniem drożdży dokwasić?

ps. wiem, wiem, wiem ..... kupię następnym razem papierki ... :idea:
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-02-18, 09:04

Ja ostatnio w ogóle odpuściłem sobie zakwaszanie zacierów. Enzymy działają bardzo dobrze, drożdże też sobie super radzą.
Nic nie dokwaszaj, będzie ok. :wink:
OLO 69

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-02-18, 09:08

Dzięki Olo. Czytam forum i widzę, że nie ma co robić z wielu rzeczy wideł starczy przysłowiowa igła :D
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2014-02-22, 16:13

Dzisiejsze enzymy pracują w bardzo szerokim zakresie Ph. Ale jak jest bardzo twarda woda to nie zaszkodzi dać trochę kwasku, tak na 5do 6 Ph

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości