PH zacieru
Tanie ph-metry mają bardzo małą dokładność pomiaru (w praktyce nawet powyżej ±1 pH ), różne ograniczenia używania i bardzo małą trwałość. Już lepiej używać pasków choć to może się wydawać "upierdliwe" ale pomiar pH będzie dokładniejszy i tańszy.lysy pisze:...W instrukcji napisano, zeby nie wkladac bezposrednio do wody...
Dobry ph-metr tani nie jest. Jeśli bardzo chcemy mieć pH-metr to należy wydać trochę więcej niż 100,- zł:
http://www.hemp.pl/produkty.php?kat=kat7649046570&p=14
Albo i jeszcze więcej:
http://www.draminski.pl/products/termom ... y_i_plynow
Taki właśnie pH-metr (Dramińskiego) kupiliśmy razem ze znajomymi rolnikami do monitorowania pH gleby na polach. Można nim mierzyć również pH płynów. Aparat ten automatycznie uwzględnia wpływ temperatury na pH. Błąd odczytu ± 0,2 pH. Sam pomiar jest łatwy i można powiedzieć przyjemny. Z drugiej strony jednak jest trochę ceregieli okołopomiarowych: elektroda pomiarowa jest szklana i trzeba na nią uważać (200,- zł za stłuczenie), okresowo należy kalibrować na wzorcowych płynach, samą elektrodę należy odpowiednio przechowywać i chronić. Dla większego gospodarstwa zakup jest ekonomicznie uzasadniony. Przy okazji można wykorzystać do mierzenia pH zacierów i nastawów cukrowych czy owocowych .
Aby mieć pełne rozeznanie w temacie - pH-metry w cenie pow. 600,- zł + VAT:
http://www.merazet.pl/ph-metry_kieszonk ... odukt.html
http://www.merazet.pl/ph-metr_wodoszcze ... odukt.html
http://www.merazet.pl/ph-metr_wodoszcze ... odukt.html
i powyżej 1 500,- zł:
http://www.slandi.pl/sp300.html
Firma Otelo z Grójca ma też w swojej ofercie pH-metr ale nie pamiętam ceny, chyba w okolicy 100 ÷ 200,- zł, widziałem kiedyś w ich katalogu. Kontakt jak by ktoś chciał sobie pogadać: tel.: +48 48 664 07 00, http://www.otelo.com/
Pozdrawiam
Winiarek
- radek 2018se
- 30%
- Posty: 41
- Rejestracja: 2007-10-12, 21:34
- Lokalizacja: Śląskie
Może któryś z Kolegów mógłby sie wypowiedzieć na temat tych pH-metrów:
http://www.allegro.pl/item340978075_up4 ... fv_gw.html
http://www.allegro.pl/item340978457_up3 ... troda.html
Różnią się tylko, chyba, ceną i tym, że ten drugi/drogi ma wymienną elektordę.
Wydają się spełniać "Nasze" wymagania, niestety ich cena oscyluje wokół tej wspomnianej przez kolegę Winiarka5
http://www.allegro.pl/item340978075_up4 ... fv_gw.html
http://www.allegro.pl/item340978457_up3 ... troda.html
Różnią się tylko, chyba, ceną i tym, że ten drugi/drogi ma wymienną elektordę.
Wydają się spełniać "Nasze" wymagania, niestety ich cena oscyluje wokół tej wspomnianej przez kolegę Winiarka5
Witam wszystkich
Mam kilka pytań może banalnych ale dopiero zaczynam więc musze sie dużo nauczyć.
Nastawiłem MD z drożdży winnych pierwsze nic sie nie działo ale na drugi dzien wypłyneły do góry i sie spieniły, kiedy można je dodać do zacieru z cukru? jak mają wyglądać?
Ile kwasku cytrynowego trzeba dodać na litr czy na kilogram zacieru żeby zakwasić zacier?
Ile pożywki dać na 10 l zacieru.
Nie mam jeszcze żadnych urządzeń do mierzenia zawartości cukru czy ph.
Chce zrobić próbę nowo zrobionej aparatury zresztą dzieki opisom z tej strony i tego forum.
Pozdrawiam wszystkich
Mam kilka pytań może banalnych ale dopiero zaczynam więc musze sie dużo nauczyć.
Nastawiłem MD z drożdży winnych pierwsze nic sie nie działo ale na drugi dzien wypłyneły do góry i sie spieniły, kiedy można je dodać do zacieru z cukru? jak mają wyglądać?
Ile kwasku cytrynowego trzeba dodać na litr czy na kilogram zacieru żeby zakwasić zacier?
Ile pożywki dać na 10 l zacieru.
Nie mam jeszcze żadnych urządzeń do mierzenia zawartości cukru czy ph.
Chce zrobić próbę nowo zrobionej aparatury zresztą dzieki opisom z tej strony i tego forum.
Pozdrawiam wszystkich
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Można dodać wodorowęglanu amonu, kupisz go w sklepie spożywczym pod nazwą amoniaczek. Obniżysz pH zacieru wprowadzając jednocześnie jony NH4+ jako pożywkę dla drożdży, jednak nie wiem jakie jest maksymalne stężenie jonów, które nie spowoduje ubocznych skutków dla drożdży. Można także bezpiecznie dodać węglanu wapnia.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości