-
człowiek
- 50%
- Posty: 131
- Rejestracja: 2008-03-04, 23:09
Post
autor: człowiek » 2008-06-09, 09:05
Potrzebuję pomocy w takiej sprawie: mam "kwas siarkowy r-r 91% cz.d.a. H2SO4 - 98,08 g/mol". Podpowiedzcie mi Koledzy w do jakiego stężenia go doprowadzić (i w jakich proporcjach) aby używanie jego było w miarę bezpieczne. Oprócz bezpieczeństwa wiąże się to również z dawkowaniem do nastawu, bo dla zwykłego śmiertelnika trudne i kłopotliwe jest dozowanie np. 0,5 cm³
-
inżynier
- 101%
- Posty: 1823
- Rejestracja: 2006-11-14, 12:00
Post
autor: inżynier » 2008-06-09, 09:08
Najlepiej rozcieńczyć do 10%.
pozdrawiam - inżynier
PS zawsze kwas wlewaj do wody
-
człowiek
- 50%
- Posty: 131
- Rejestracja: 2008-03-04, 23:09
Post
autor: człowiek » 2008-06-09, 09:25
inżynier dziękuję. Do pełni szczęścia potrzeba mi jeszcze proporcji.
-
inżynier
- 101%
- Posty: 1823
- Rejestracja: 2006-11-14, 12:00
Post
autor: inżynier » 2008-06-09, 09:33
8 części wody na 1 część kwasu
pozdrawiam - inżynier
-
bielok
- 101%
- Posty: 607
- Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: bielok » 2008-06-09, 10:04
Witam
inżynier pisze:8 części wody na 1 część kwasu
jak rozumiem 10% kwasu
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
-
inżynier
- 101%
- Posty: 1823
- Rejestracja: 2006-11-14, 12:00
Post
autor: inżynier » 2008-06-10, 09:13
No nie koniecznie.
Chodziło mi o to jak przygotować 10% kwas z 91%. Taki 10% jest dla naszych celów dobry, bo łatwo dawkować bez obawy o przelanie.
pozdrawiam - inżynier
-
tadwoj
- 30%
- Posty: 31
- Rejestracja: 2006-06-03, 15:18
Post
autor: tadwoj » 2008-11-08, 09:25
I mam problem.Nastawiłem na TURBO , ale nie zakwasiłem zacieru cukrowego.Wystartowało przy temp. 26st C, a po 17 godz.spadło do 22st C. Zbadałem paskami i pH wyszło na ok.8.Mam pytanie czy można przy pracujących już drożdżach zakwasić teraz nastaw kwasem siarkowym? TURBO pracują dość umiarkowanie.
-
a_priv
- 100%
- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2008-11-08, 10:58
@tadwoj
Z reguły drożdże TURBO nie wymagają żadnych dodatkowych substancji - tylko woda, cukier i te drożdże.
Najlepiej będzie jak postąpisz zgodnie z przepisem dla konkretynych drożdży. Jeśli w przepisie jest określona kwasowość, to trzeba jej pilnować, jeśli nie jest określona, to daj sobie spokój z kwasowością takich nastawów.
pzdr
-
Darek26
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2010-03-19, 15:04
Post
autor: Darek26 » 2010-04-08, 10:50
Witam-mam pytanie czy kwas azotowy nadaje się do zakwaszania zacieru???
Darek261
-
Darek26
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2010-03-19, 15:04
Post
autor: Darek26 » 2010-04-08, 14:35
Kiedyś był dozowany kwas siarkowy do kwasu azotowego do produkcji saletry.
Darek261
-
winiarek5
- 101%
- Posty: 1814
- Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: winiarek5 » 2010-04-08, 18:36
Siostra (absolwent SGGW) mojego ojca pracowała w CPWI oraz nadzorowała produkcję win w Polsce w latach 60' i 70'.
Wtedy ph moszczu przed fermentacją regulowano za pomocą kwasu siark
awego.
-
Darek26
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2010-03-19, 15:04
Post
autor: Darek26 » 2010-04-09, 08:28
Drożdże potrzebują azotu na start to dlaczego im nie dać ,będzie 2w1
Darek261
-
SRG
- 90%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
- Lokalizacja: śląskie
Post
autor: SRG » 2010-04-09, 08:50
Azot jest przyswajany z azotanów. Z kwasu chyba raczej nie. Pożywki handlowe zawierają również siarczany które też są drożdżą potrzebne.
-
Darek26
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2010-03-19, 15:04
Post
autor: Darek26 » 2010-04-09, 14:24
Wszystkie nowalijki ogórki i pomidory są pędzone na kwasie azotowym ,to i drożdżom nie zaszkodzi tak myślę .
Darek261
-
Darek26
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2010-03-19, 15:04
Post
autor: Darek26 » 2010-04-10, 13:18
Przepraszam za ten staż,kwas azotowy sobie odpuszczę
Darek261
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości