PH zacieru

kemot
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-03-17, 10:14
Lokalizacja: Bory tucholskie

Post autor: kemot » 2008-03-21, 22:21

dzieki za tak szybką odpowiedz pozdrawiam

lysy
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-10-30, 11:30

Post autor: lysy » 2008-03-21, 22:26

kemot pisze:dzieki za tak szybką odpowiedz pozdrawiam
Nie ma sprawy. Pieniazki przeznacz na jakies paski, a reszte na cukier ;)
pozdr

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-03-21, 23:59

lysy pisze:...W instrukcji napisano, zeby nie wkladac bezposrednio do wody...
Tanie ph-metry mają bardzo małą dokładność pomiaru (w praktyce nawet powyżej ±1 pH :!: ), różne ograniczenia używania i bardzo małą trwałość. Już lepiej używać pasków choć to może się wydawać "upierdliwe" ale pomiar pH będzie dokładniejszy i tańszy.
Dobry ph-metr tani nie jest. Jeśli bardzo chcemy mieć pH-metr to należy wydać trochę więcej niż 100,- zł:
http://www.hemp.pl/produkty.php?kat=kat7649046570&p=14
Albo i jeszcze więcej:
http://www.draminski.pl/products/termom ... y_i_plynow
Taki właśnie pH-metr (Dramińskiego) kupiliśmy razem ze znajomymi rolnikami do monitorowania pH gleby na polach. Można nim mierzyć również pH płynów. Aparat ten automatycznie uwzględnia wpływ temperatury na pH. Błąd odczytu ± 0,2 pH. Sam pomiar jest łatwy i można powiedzieć przyjemny. Z drugiej strony jednak jest trochę ceregieli okołopomiarowych: elektroda pomiarowa jest szklana i trzeba na nią uważać (200,- zł za stłuczenie), okresowo należy kalibrować na wzorcowych płynach, samą elektrodę należy odpowiednio przechowywać i chronić. Dla większego gospodarstwa zakup jest ekonomicznie uzasadniony. Przy okazji można wykorzystać do mierzenia pH zacierów i nastawów cukrowych czy owocowych :D .
Aby mieć pełne rozeznanie w temacie - pH-metry w cenie pow. 600,- zł + VAT:
http://www.merazet.pl/ph-metry_kieszonk ... odukt.html
http://www.merazet.pl/ph-metr_wodoszcze ... odukt.html
http://www.merazet.pl/ph-metr_wodoszcze ... odukt.html
i powyżej 1 500,- zł:
http://www.slandi.pl/sp300.html
Firma Otelo z Grójca ma też w swojej ofercie pH-metr ale nie pamiętam ceny, chyba w okolicy 100 ÷ 200,- zł, widziałem kiedyś w ich katalogu. Kontakt jak by ktoś chciał sobie pogadać: tel.: +48 48 664 07 00, http://www.otelo.com/

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
radek 2018se
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2007-10-12, 21:34
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: radek 2018se » 2008-04-07, 18:44

Może któryś z Kolegów mógłby sie wypowiedzieć na temat tych pH-metrów:

http://www.allegro.pl/item340978075_up4 ... fv_gw.html

http://www.allegro.pl/item340978457_up3 ... troda.html

Różnią się tylko, chyba, ceną i tym, że ten drugi/drogi :wink: ma wymienną elektordę.

Wydają się spełniać "Nasze" wymagania, niestety ich cena :( oscyluje wokół tej wspomnianej przez kolegę Winiarka5

amator75
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2008-04-18, 14:02

Post autor: amator75 » 2008-04-20, 12:16

Witam wszystkich
Mam kilka pytań może banalnych ale dopiero zaczynam więc musze sie dużo nauczyć.
Nastawiłem MD z drożdży winnych pierwsze nic sie nie działo ale na drugi dzien wypłyneły do góry i sie spieniły, kiedy można je dodać do zacieru z cukru? jak mają wyglądać?
Ile kwasku cytrynowego trzeba dodać na litr czy na kilogram zacieru żeby zakwasić zacier?
Ile pożywki dać na 10 l zacieru.
Nie mam jeszcze żadnych urządzeń do mierzenia zawartości cukru czy ph.

Chce zrobić próbę nowo zrobionej aparatury zresztą dzieki opisom z tej strony i tego forum.
Pozdrawiam wszystkich :wink:

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2008-04-20, 16:42

http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0

przeczytaj chociaż to potem pytaj dalej :idea:

amator75
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2008-04-18, 14:02

Post autor: amator75 » 2008-04-20, 23:26

Dzięki za odpowiedz jakoś to przeoczyłem :roll:

jak zrobić zakupy u 98% :?:

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2008-04-21, 00:15

napisać do niego na priv :mrgreen:

amator75
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2008-04-18, 14:02

Post autor: amator75 » 2008-04-22, 19:14

Mam pytanie?
Czy światło nie szkodzi zacierowi ?
Podgrzałem butle żarówką grzewczą bo nie mam ciepłego miejsca
i nie wiem czy to nie zaszkodzi :?:

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2008-04-22, 20:34

grzybki z zasady światła nie lubią, ale na ile to wpłynie na drożdże to nie wiem

aladyn
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-10-16, 21:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: aladyn » 2008-05-01, 11:44

Witam kolegów. Mam pytanie jak zmienić odczyn ph zacieru z 3.5 na 4,6 - 5?
Obawiam się że mój nastaw jest zbyt kwaśny w tej chwili ma ok. 3,5ph wg. odczytu z paska pomiarowego (najniższy na skali).

bnp

Post autor: bnp » 2008-05-01, 12:31

Można dodać wodorowęglanu amonu, kupisz go w sklepie spożywczym pod nazwą amoniaczek. Obniżysz pH zacieru wprowadzając jednocześnie jony NH4+ jako pożywkę dla drożdży, jednak nie wiem jakie jest maksymalne stężenie jonów, które nie spowoduje ubocznych skutków dla drożdży. Można także bezpiecznie dodać węglanu wapnia.

aladyn
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-10-16, 21:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: aladyn » 2008-05-01, 13:21

Jeżeli mam dodać węglanu wapnia czyli. kredy w proszku, to w jakich proporcjach. Nastawu mam ok 40 ltr. Czy ta kreda nie wpłynie na późniejszy smak "wyrobu" ?:wink:

bnp

Post autor: bnp » 2008-05-01, 13:30

Może zmienić smak ale nie musi, w zależności od ilości zanieczyszczeń.
Dodawaj kredę w małych porcjach i kontroluj pH. Pamiętaj , iż węglan wapnia reaguje powoli .

aladyn
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-10-16, 21:05
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: aladyn » 2008-05-01, 15:45

Dzięki za podpowiedź.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości