PH zacieru

człowiek
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2008-03-04, 23:09

Post autor: człowiek » 2008-06-09, 09:05

Potrzebuję pomocy w takiej sprawie: mam "kwas siarkowy r-r 91% cz.d.a. H2SO4 - 98,08 g/mol". Podpowiedzcie mi Koledzy w do jakiego stężenia go doprowadzić (i w jakich proporcjach) aby używanie jego było w miarę bezpieczne. Oprócz bezpieczeństwa wiąże się to również z dawkowaniem do nastawu, bo dla zwykłego śmiertelnika trudne i kłopotliwe jest dozowanie np. 0,5 cm³

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2008-06-09, 09:08

Najlepiej rozcieńczyć do 10%.
pozdrawiam - inżynier
PS zawsze kwas wlewaj do wody

człowiek
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2008-03-04, 23:09

Post autor: człowiek » 2008-06-09, 09:25

inżynier dziękuję. Do pełni szczęścia potrzeba mi jeszcze proporcji.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2008-06-09, 09:33

8 części wody na 1 część kwasu
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-06-09, 10:04

Witam :)
inżynier pisze:8 części wody na 1 część kwasu
jak rozumiem 10% kwasu :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2008-06-10, 09:13

No nie koniecznie.
Chodziło mi o to jak przygotować 10% kwas z 91%. Taki 10% jest dla naszych celów dobry, bo łatwo dawkować bez obawy o przelanie.
pozdrawiam - inżynier

tadwoj
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-06-03, 15:18

Post autor: tadwoj » 2008-11-08, 09:25

I mam problem.Nastawiłem na TURBO , ale nie zakwasiłem zacieru cukrowego.Wystartowało przy temp. 26st C, a po 17 godz.spadło do 22st C. Zbadałem paskami i pH wyszło na ok.8.Mam pytanie czy można przy pracujących już drożdżach zakwasić teraz nastaw kwasem siarkowym? TURBO pracują dość umiarkowanie. :cry:

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-11-08, 10:58

@tadwoj
Z reguły drożdże TURBO nie wymagają żadnych dodatkowych substancji - tylko woda, cukier i te drożdże.
Najlepiej będzie jak postąpisz zgodnie z przepisem dla konkretynych drożdży. Jeśli w przepisie jest określona kwasowość, to trzeba jej pilnować, jeśli nie jest określona, to daj sobie spokój z kwasowością takich nastawów.

pzdr

Darek26
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-03-19, 15:04

Post autor: Darek26 » 2010-04-08, 10:50

Witam-mam pytanie czy kwas azotowy nadaje się do zakwaszania zacieru??? :?
Darek261

Darek26
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-03-19, 15:04

Post autor: Darek26 » 2010-04-08, 14:35

Kiedyś był dozowany kwas siarkowy do kwasu azotowego do produkcji saletry.
Darek261

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2010-04-08, 18:36

Siostra (absolwent SGGW) mojego ojca pracowała w CPWI oraz nadzorowała produkcję win w Polsce w latach 60' i 70'.
Wtedy ph moszczu przed fermentacją regulowano za pomocą kwasu siarkawego.

:idea:

Darek26
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-03-19, 15:04

Post autor: Darek26 » 2010-04-09, 08:28

Drożdże potrzebują azotu na start to dlaczego im nie dać ,będzie 2w1 :?:
Darek261

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-04-09, 08:50

Azot jest przyswajany z azotanów. Z kwasu chyba raczej nie. Pożywki handlowe zawierają również siarczany które też są drożdżą potrzebne.

Darek26
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-03-19, 15:04

Post autor: Darek26 » 2010-04-09, 14:24

Wszystkie nowalijki ogórki i pomidory są pędzone na kwasie azotowym ,to i drożdżom nie zaszkodzi tak myślę . :idea:
Darek261

Darek26
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-03-19, 15:04

Post autor: Darek26 » 2010-04-10, 13:18

Przepraszam za ten staż,kwas azotowy sobie odpuszczę :cry:
Darek261

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości