Strona 3 z 5

: 2008-06-09, 09:05
autor: człowiek
Potrzebuję pomocy w takiej sprawie: mam "kwas siarkowy r-r 91% cz.d.a. H2SO4 - 98,08 g/mol". Podpowiedzcie mi Koledzy w do jakiego stężenia go doprowadzić (i w jakich proporcjach) aby używanie jego było w miarę bezpieczne. Oprócz bezpieczeństwa wiąże się to również z dawkowaniem do nastawu, bo dla zwykłego śmiertelnika trudne i kłopotliwe jest dozowanie np. 0,5 cm³

: 2008-06-09, 09:08
autor: inżynier
Najlepiej rozcieńczyć do 10%.
pozdrawiam - inżynier
PS zawsze kwas wlewaj do wody

: 2008-06-09, 09:25
autor: człowiek
inżynier dziękuję. Do pełni szczęścia potrzeba mi jeszcze proporcji.

: 2008-06-09, 09:33
autor: inżynier
8 części wody na 1 część kwasu
pozdrawiam - inżynier

: 2008-06-09, 10:04
autor: bielok
Witam :)
inżynier pisze:8 części wody na 1 część kwasu
jak rozumiem 10% kwasu :)

: 2008-06-10, 09:13
autor: inżynier
No nie koniecznie.
Chodziło mi o to jak przygotować 10% kwas z 91%. Taki 10% jest dla naszych celów dobry, bo łatwo dawkować bez obawy o przelanie.
pozdrawiam - inżynier

: 2008-11-08, 09:25
autor: tadwoj
I mam problem.Nastawiłem na TURBO , ale nie zakwasiłem zacieru cukrowego.Wystartowało przy temp. 26st C, a po 17 godz.spadło do 22st C. Zbadałem paskami i pH wyszło na ok.8.Mam pytanie czy można przy pracujących już drożdżach zakwasić teraz nastaw kwasem siarkowym? TURBO pracują dość umiarkowanie. :cry:

: 2008-11-08, 10:58
autor: a_priv
@tadwoj
Z reguły drożdże TURBO nie wymagają żadnych dodatkowych substancji - tylko woda, cukier i te drożdże.
Najlepiej będzie jak postąpisz zgodnie z przepisem dla konkretynych drożdży. Jeśli w przepisie jest określona kwasowość, to trzeba jej pilnować, jeśli nie jest określona, to daj sobie spokój z kwasowością takich nastawów.

pzdr

: 2010-04-08, 10:50
autor: Darek26
Witam-mam pytanie czy kwas azotowy nadaje się do zakwaszania zacieru??? :?

: 2010-04-08, 14:35
autor: Darek26
Kiedyś był dozowany kwas siarkowy do kwasu azotowego do produkcji saletry.

: 2010-04-08, 18:36
autor: winiarek5
Siostra (absolwent SGGW) mojego ojca pracowała w CPWI oraz nadzorowała produkcję win w Polsce w latach 60' i 70'.
Wtedy ph moszczu przed fermentacją regulowano za pomocą kwasu siarkawego.

:idea:

: 2010-04-09, 08:28
autor: Darek26
Drożdże potrzebują azotu na start to dlaczego im nie dać ,będzie 2w1 :?:

: 2010-04-09, 08:50
autor: SRG
Azot jest przyswajany z azotanów. Z kwasu chyba raczej nie. Pożywki handlowe zawierają również siarczany które też są drożdżą potrzebne.

: 2010-04-09, 14:24
autor: Darek26
Wszystkie nowalijki ogórki i pomidory są pędzone na kwasie azotowym ,to i drożdżom nie zaszkodzi tak myślę . :idea:

: 2010-04-10, 13:18
autor: Darek26
Przepraszam za ten staż,kwas azotowy sobie odpuszczę :cry: