Enzymy?

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Enzymy?

Post autor: Cyrograf15 » 2016-12-19, 21:34

Mam dwa pytania odnośnie enzymów:
1. Jak długi termin mają ważności, znaczy jak długo je można przechowywać i w jakich warunkach? Nie wiele potrzebuję a większe opakowania są tańsze.
2. Czy do tak zrobionego zacieru konieczne są drożdże szybkie gorzelnicze czy mogą być zwykłe winne. W opisach wszyscy stosują szybkie, mnie takie śmierdzą i nigdzie mi się nie śpieszy.
Wojtek

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-12-19, 21:51

Od ponad pięciu lat trzymam w lodówce i cały czas działają.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Enzymy?

Post autor: OLO 69 » 2016-12-20, 22:29

Cyrograf15 pisze:Czy do tak zrobionego zacieru konieczne są drożdże szybkie gorzelnicze czy mogą być zwykłe winne.
Możesz spróbować bayanus G 995.
OLO 69

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2016-12-21, 15:45

Bayanus G 995 to jedne z wielu aktywnych, z wyjątkiem niskiej temperatury pracy nic nadzwyczajnego. Jak rozumiem nie ma konieczności stosowania gorzelniczych?
Wojtek

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-12-21, 16:45

Według mnie do zacierów dobre są Fermiole lub Red Ethanol. Fermiole wolniejsze, redy działają jak turbo.
Kiedyś próbowałem na drożdżach winnych Fermivin i te nie zastartowały w zacierze.
Można tez próbować na babuniowych, ale jeśli są sprawdzone drożdże do zacierów to szkoda kombinować.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2016-12-21, 17:14

Te szybkie podobnie jak i piekarnicze zwykle śmierdzą > trzeba robić spirytus. Ja mam zestaw do śliwowicy, który stabilizuje się przy 82-84%, dla tego kombinuję.
Wojtek

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-12-21, 18:20

A wypełnienie w tym zestawie do śliwowicy jakieś masz? Napisz coś więcej o tym zestawie.
OLO 69

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2016-12-21, 19:06

Nie, trzy odstojniko-kaskady, nie wiem jak to się poprawnie nazywa. Na wspólnej podstawie 3 słoiki do góry nogami połączone rurkami wystającymi. W pierwszym na 1/4 wysokości słoika, w drugim na 1/3 i kolejnym 3/5 wylotowe, a dolotowe połowę niższe jak wylotowe w danym słoiku. Całość z nierdzewki, po destylacji trzeba całość rozebrać i wylać pozostałość z słoików.
Wojtek

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2016-12-21, 19:52

Jakie macie doświadczenia z używaniem B995 na zacierach? W piątek gotuję jabłka, to będzie okazja żeby wykorzystać w końcu słód, a w domu tylko to. To będzie mój pierwszy zacier.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-12-21, 19:53

To ciężko będzie coś doradzić. Znam gościa, który ma zestaw z dwoma odstojnikami. Robi nastawy nie używając drożdży, bo twierdzi, że bez drożdży będzie bimberek mniej "pachniał". Ale powiem szczerze, że i tak lekko zalatuje "drożdżówką".
ogurek pisze:Jakie macie doświadczenia z używaniem B995 na zacierach?
Dawniej krzysiek007 używał do żyta i przerabiały mu bez problemu.
OLO 69

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2016-12-21, 20:33

De facto do tej pory robiłem jedynie winiaki. W związku z czym problemu z smakiem czy zapachem nie było. Przeprowadziłem próby cukrówki z piekarniczymi i Cobra 24 i to po prostu śmierdzi. Nawet przerobienie na cytrynówkę nie pomaga.
Wojtek

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-12-21, 20:35

Na dwa razy puszczałeś?
OLO 69

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2016-12-21, 21:05

Tak, pierwszy raz pot-still odbieram do spadku do 30%. Drugi na odstojnikach do spadu poniżej 82%.
Wojtek

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-12-21, 21:18

Tylko filtrowanie na węglu Cię ratuje.
Co do zboża, to nie będzie tak dawało drożdżami jak cukrówka. Ale zapach będzie na jakich drożdżach byś zacieru nie robił. Taki destylat do beczki albo na płatki średnio lub mocno palone najlepiej przez minimum 3 miesiące w winie wcześniej moczone i masz po powiedzmy roku niezłą łychę lub bourbona. Płatki amerykańskie chyba lepsze od francuskich.
OLO 69

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2016-12-21, 21:30

Myślę na Burbonem, bo się trafiła śruta kukurydziana i z tond wo gule pomysł na enzymy i zacieranie.
Wojtek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości