Zacieranie bez pH - metra. Skutecznie.
: 2017-01-07, 19:33
Zatarłem 6,6 kg śruty kukurydzianej dodając do około 25 L zacieru przy temp około 60 st C słoiczek 190-200 g koncentratu pomidorowego i ładnie się scukrzyło gdy utrzymałem 55-60 st C przez ponad 2 h dla pewności, uzysk około 2 L 96 %, więc przy tej gęstości dość dobry. Rosjanie mają fajny enzym upłynniający - dodaje się go w temp 47 st C. Przy garnku np 26 L lepiej jednak zatrzeć 5-5,5 kg mąki / śruty. Daje to 5 -7 % alk w bradze, tzn zacierze. Gdy zmierzyłem rzadkie z góry u mnie wyszło 10 % i wciąż pracowało...
Jako ciekawostkę podam przepis zaczerpnięty z rosyjskiego internetu na cukrówkę, tzn jest to opisywany już na forum przepis z grochem, jednak z dodatkiem pół litra mleka, słoiczka koncentratu pomidorowego, szklanki śruty kukurydzianej oraz pokrojonego drobno ziemniaka - ponoć działa on jak katalizator, suszonego grochu wystarczy 3 / 4 szklanki, wszystko na 25 L, wychodzi bardzo czysta wódka przy zastosowaniu 150 g drożdży piekarniczych w kostkach, tylko ostrzegam :jest zdradliwa, człowiek nagle stwierdza, że jest kompletnie pijany... Dodam, że muszę jeszcze raz sprawdzić ten przepis czy tak samo czysta wyjdzie (że można nie filtrować po pierwszej rektyfikacji). Sorka za trochę chaosu - to efekt Bourbonu kukurydzianego
Jako ciekawostkę podam przepis zaczerpnięty z rosyjskiego internetu na cukrówkę, tzn jest to opisywany już na forum przepis z grochem, jednak z dodatkiem pół litra mleka, słoiczka koncentratu pomidorowego, szklanki śruty kukurydzianej oraz pokrojonego drobno ziemniaka - ponoć działa on jak katalizator, suszonego grochu wystarczy 3 / 4 szklanki, wszystko na 25 L, wychodzi bardzo czysta wódka przy zastosowaniu 150 g drożdży piekarniczych w kostkach, tylko ostrzegam :jest zdradliwa, człowiek nagle stwierdza, że jest kompletnie pijany... Dodam, że muszę jeszcze raz sprawdzić ten przepis czy tak samo czysta wyjdzie (że można nie filtrować po pierwszej rektyfikacji). Sorka za trochę chaosu - to efekt Bourbonu kukurydzianego