Strona 1 z 2

Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 15:10
autor: bimbao
Witam wczoraj zrobilem nastaw z drożdży Alcotek 48 pure, dzis patrzylem temperature nastawu i wynosi ona 34 stopnie, wszystko zepsute czy cos z tego bedzie? Prosze o odpowiedzi.

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 15:24
autor: fuutro
Jak duży nastaw i jaka była temperatura na starcie? W tej temperaturze mogą jeszcze przeżyć Ale trochę chłodnej wody lub chłodnica (ew schłodzoną wodą w zamkniętej butelce) mogę się przydać. I jak wygląda praca drożdży?

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 15:37
autor: bimbao
Nastaw 50l, temperatura startu okolo 25, jest piana u góry i caly czas bulgocze.

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 16:37
autor: Seba1983
Ja zarówno na Alcotec`ach jak i Cobra 48 temperaturę mam powyżej 30 a nawet bliżej 40 stopni. Nigdy nic się nie stało a w ostatnim roku przerobiłem tego nie mało bo przeszło 30 paczek drożdży :) Moim zdaniem nie ma co panikować.

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 16:43
autor: Citizen Kane
Wysoka temperatura połączona w dużym Blg może skutkować tym, że drożdże padną zanim przerobią cały cukier. Nie mówiąc już o syfie jaki wydalą do nastawu.

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 16:52
autor: bimbao
Jemioloseba podniosles mnie na duchu a ze niedoswiadczony jestem to prawie narobilem w gacie, citizen kane jak wczesnie napisalem jestem nowy w tych sprawach i to jest moj pierwszy nastaw dlatego zapytam co to jest blg i jak to sie ma do nasrawu, temperatury i czym to sie mierzy, prosze o odp.

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 18:22
autor: kwik44
Wszystko masz w FAQu. A wujek Google też pomoże...

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 18:50
autor: bimbao
Kwik44 podeslij mi link, napewno jestes tez doświadczonym użytkownikiem wiec poprosze Cie o wypowiedzenie sie na temat tem. pracy drożdży.

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 19:23
autor: kwik44
Do FAQu forum zakładam, że trafisz... 35 stopni dla drożdży śmiertelne nie jest. Fermentowałem jak temperatura na zewnątrz była w okolicy 34 i nie padły. Jak się boisz to zamroź 2 pety z wodą i wrzuć do nastawu. Napisz lepiej ile dałeś cukru i wody na te 50l nastawu. To nam da jakieś pojęcie z jakiego poziomu BLG startowałeś.

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 19:53
autor: bimbao
16 kg.cukru i 50l wody, w sumie to chyba cukier podnosi objetosc i bedzi wiecej tego nastawu niz te 50l

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 19:57
autor: Doody
Blg startowe około 24 a ilość nastawu około 60l, żeby nie bawić się przecinkami. Do "normalny" nastaw :wink:

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 20:21
autor: fuutro
Temperatura zacznie obniżać się, więc poczekaj spokojnie na koniec. Jak nie masz to zakup cukromierz - przydaje się do oceny kiedy już cukrów brak.

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 20:22
autor: bimbao
Dariusz jak ty to liczysz jeśli można wiedzieć.

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 20:29
autor: kwik44
W FAQ masz ;) 16/66*100 ...

Re: Temperatura nastawu

: 2017-05-19, 20:31
autor: Doody
Myślisz, że bawię się w matematykę? Nic bardziej mylnego korzystam z gotowców Józka: :D
Aktualna wersja programu na Windows - AlkoCalc v0.8 - http://bit.ly/2qmPtUx
Aktualna wersja programu na Androida - AlkoCalc Mobile v0.1 - http://bit.ly/2os8HIf