Zacieranie chleba

Awatar użytkownika
beznicki
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2007-02-20, 22:03
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: beznicki » 2007-04-08, 11:33

Ziemniaki na frytki obiera sie bardzo gorącą parą wodną i pozostałosci po obieraniu sprzedają okolicznym mieszkańcom na paszę
wiem dobrze bo mój kuzyn kupuje to w duzych ilościach i skarmia tym trzodę
On mieszka koło Lęborka gdzie jest najwieksza fabryka frytek w Polsce.
I własnie teraz pomyslałem że moze by toto wykorzystać?
To o czym mówie jest w postaci pulpy.
Życie jest zbyt krótkie by pić kiepskie trunki

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-04-08, 20:56

@beznicki
A Ty chcesz robić dla siebie, czy na sprzedaż?
:?: :?: :?:
pzdr

Awatar użytkownika
beznicki
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2007-02-20, 22:03
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: beznicki » 2007-04-08, 22:23

wyłącznie dla siebie i moich biesiadników
Życie jest zbyt krótkie by pić kiepskie trunki

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-04-08, 22:34

@beznicki
To sugerowałbym Ci żebyś nie oszczędzał na surowcach. Ile możesz zaoszczędzić na tych obierkach w stosunku do np. żyta?
Moim zdaniem gra nie warta świeczki.

pzdr

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2007-04-09, 14:58

Nie mówię ze to na sucho sie robi. W domowych obieraczkach dolewa się troszke wody. Na allegro można dostać trochę wieksze i mocniejsze i tam zasada jest podobna - wirująca tarka ścierająca wierzchnią warstwe ziemniaków i zapewne dlatego po wszystkim otrzymuje się papke. Za pewne odparzanie skórki parą znacznie lepiej działa niż zmoczenie jej wodą, ale obiera się ścieraniem. Jeżeli ta pulpa jest naprqawde prawie za darmo do ja bym zaryzykował zrobienie polskiego specjału - wódki z ziemniaków. Co prawda nie można liczyć na wielkie plony ze względu na niską skrobiowość. Ciekawe czy tą papke obierkową można traktować jako już uparowane ziemniaki.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2007-04-10, 09:36

Witam

Wracając do tematu : Zacieranie chleba

Destylat z zacieru (chleb,bułki ) ma delikatny zapach czosnku i
kminku tak mi się wydaje z tym że nie był to chleb z marketu a
z normalnej piekarni robiony na pewno na zakwasie.

Z 20 litrów zacieru wyszło około 1,5 l destylatu 94,5 % .
Niestety nie zważyłem chleba przed zacieraniem
Mam zamiar rozcieńczyć go do 50 % i odstawić na jakiś czas.
Taka ciekawostka dla degustantów.

Chleb zacieram co jakiś czas jak już uskłada się
pełna skrzynka , poprostu szkoda mi go wyrzucać a poztym
nie wypada.
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2007-04-10, 10:03

robol69 pisze: Niestety nie zważyłem chleba przed zacieraniem
zważenie nie dało by dokładnych pomiarów, ponieważ jeden kawałek jest większy drugi mniejszy jeden bardziej drugi mniej odwodniony, kawałki mogą być z różnych gatunków chleb itd. i w przypadku dwóch kolejnych zacierań można by było uzyskać różne rezultaty. w miare rozsądny wynik dało by zmielenie maszynką do mięsa chleba na bułkę tartą i podanie oprócz wagi objętości tej bułki tartej.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Awatar użytkownika
Ariush
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2006-11-08, 14:07
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: Ariush » 2007-04-10, 15:22

Tofi pisze:zważenie nie dało by dokładnych pomiarów, ponieważ jeden kawałek jest większy drugi mniejszy....
No tutaj to mnie rozłożyłeś.... :lol:,

A na poważnie, ważona jest całość surowca i dało by to pogląd z jakiej ilości chleba (5, 10, czy 20kg) wyszło Robolowi te 1,5l spirytu. A że raz wyjdzie 1,4l, a drugim razem 1,6l to już jest tak naprawdę mniej istotne, choć uzależnione, jak napisałeś, od rodzaju/gatunku chleba.
Jeśli teoria nie pasuje do rzeczywistości, trzeba zmienić... rzeczywistość

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-04-10, 16:27

Witam
Zrobiłem experyment z cukrem poprodukcyjnym, w którym są ciastka.W7kg cukru jest ok 1l
masy okruchów.Całość zatarłem enzymami i fermentacja powoli dobiega końca po 3tyg.
Drożdże gorzelnicze słabo sobie radzą.Pół paczki Cobry 24h z 60l zacieru pracują w tydzień.
Ciekaw jestem czy będą jakieś różnice w wydajności. Wyniki za tydzień
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości