Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: kowal » 2019-02-06, 09:26

Ciekawy eksperyment. Fajnie, że Ci się chciało :)
Wniosek jest taki, że da się zatrzeć skrobię ze słodu karmelowego enzymami z zewnątrz - w Twoim przypadku ze słodu "żywego" enzymatycznie.

Ad próby jodowej, jeśli dobrze pamiętam czarny kolor = skrobia, brunatny = dekstryny, jasny = dobre zatarcie.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: magas » 2019-02-06, 17:34

Napisz później jak z wydajnością poszło.

gomcek
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2019-02-03, 11:08

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: gomcek » 2019-02-06, 18:04

Napisze.

gomcek
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2019-02-03, 11:08

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: gomcek » 2019-02-06, 20:09

Odcisnalem mocno słód i wyszło mi z tego łącznie ok 11l 20blg. Resztę slodu jeszcze wyslodze i wszystko razem zacznę fermentowac.

Edit:
Ostatecznie 16l 17.5 blg.

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-02-08, 08:50

magas pisze:
2019-02-06, 17:34
Napisz później jak z wydajnością poszło.
Wydajność słodów podawana jest w ich specyfikacjach. O ile wydajność słodów bazowych jest rzędu 80%, to karmelowe mają siedemdziesiąt kilka lub mniej. Im ciemniejszy, tym mniejsza wydajność. Słody o barwie 300 EBC i wyżej wniosą do zacieru coraz więcej elementów spalenizny, moim zdaniem najciemniejszy, jaki warto zastosować, to 150 EBC. Opieram się jednak na swoich doświadczeniach piwowarskich, nie gorzelniczych, bo tych w zakresie słodów karmelowych jeszcze nie mam.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: kowal » 2019-02-08, 10:08

Masz na myśli parametr zwany ekstraktywnością, jak mniemam. Ma on oczywiście kluczowy wpływ na wydajność, jednak pytając o nią Magas miał na myśli podanie, ile trunku wyszło z danej ilości zacieru o konkretnym ballingu lub z danej ilości słodu.
Podając np. że 1l etanolu 100% wyszedł przeliczeniowo z takiej a takiej ilości słodu (np. z 3,5kg albo 3,8kg itd). Albo odwrotnie, że z danej ilości słodu wyszło tyle i tyle etanolu.

A wydajność tak rozumiana zależy też od jakości zatarcia, odfermentowania i oddestylowania - nie od samej ekstraktywności słodu.

A co do nut spalenizny i podobnych, to niektórym w whisky o takie smaczki m.in. chodzi :mrgreen: Gusta bywają pokręcone :lol: Wiem po sobie hehe
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Krzysztof63
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2019-01-28, 20:15

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: Krzysztof63 » 2019-02-08, 14:07

Tak, chodziło mi o ekstraktywność. W piwowarstwie jest ona właściwie tożsama z wydajnością. Natomiast jeśli chodzi o wydajność destylacyjną, będzie ona dla słodów ciemnych nieznacznie niższa (kilka punktów procentowych), w porównaniu ze słodami bazowymi - pilzeńskim, pale ale czy diastatycznym, oczywiście pomijając inne czynniki.

Co do łyski, to z tego, co czytałem, chodzi o świeży asfalt, smołę, bandaże i takie tam, a słody palone dają raczej aromaty spalonych sosnowych desek podłogowych, pomalowanych farbą olejną :-)

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: kowal » 2019-02-08, 17:41

gomcek pisze:
2019-02-06, 20:09
Ostatecznie 16l 17.5 blg.
Z 4kg słodu łącznie?
Daje to ok. 2,8kg substancji rozpuszczonej (cukry i niecukry łącznie), a to daje 70% masy słodu - i to jest chyba ekstraktywność właśnie.
Ciekawe ile wyjdzie destylatu docelowego?
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: magas » 2019-02-08, 18:05

kowal pisze:
2019-02-08, 17:41

Ciekawe ile wyjdzie destylatu docelowego?
Z całej tej historii tylko to mnie interesuje, nie ile pokazał spławik, bo później okazuje się, że fermentacja przez cukry s karmelizowane zatrzymała się w połowie, większość rzeczy w tym temacie była oczywista, przynajmniej dla mnie, bo piwowarów mamy na czacie i często o piwie rozmawiają. Teraz do czego mi to potrzebne, w jednej firmie zapomniałem nazwy, ale tej taniej na literę chyba M, Legion będzie pamiętał, słód karmelowy jest w cenie zwykłego słodu, a przynajmniej był, więc jeśli wydajność będzie w normie zatrzemy sobie worek karmelowy z takim dodatkiem pilzneńskiego by się dobrze zatarło, a jeśli słaba wydajność, to szkoda roboty, czasu, prądu i wody, wtedy karmelowy pójdzie tylko jako dodatek smakowy do pale ale i pilzneńskiego.

krwin
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2019-02-15, 13:29

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: krwin » 2019-02-16, 14:18

Szkoda, że dopiero teraz zobaczyłem temat, już w temacie wiele wyjaśnione. Jestem piwowarem, nie bimbruję, ale ponieważ mam sporo starych słodów, których nie chcę zużyć na piwo myślę, by się "zaprzyjaźnić" z jakimś bimbrownikiem i przerobić stary słód na whisky. W temacie whisky już trochę poczytałem. Gdzieniegdzie pojawiają się przepisy, by do zacierania dać około 5% słodów ciemnych (palonych), gdzieniegdzie piszą coś o pozytywnym wpływie słodów karmelowych. Do tego przeczytałem, że dobrze jest celować w 19-20 BLG. Jest takie coś jak PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki.
https://www.piwo.org/forums/topic/10078 ... ent-485054
To jest dość prosty w użyciu kalkulator, w którym można powyliczać sobie ile wyjdzie BLG przy jakich słodach.

gomcek
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2019-02-03, 11:08

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: gomcek » 2019-02-18, 15:35

Po fermentacji blg zatrzymało się na 5. Probowalem zejsc nizej ale nie chcialo juz fermentowac. Jak doczytałem po drodze w tematach piwnych - "przy wysokim udziale slodow specjalnych jak np. karmelowy" to normalne. Puscilem na rurki i po pierwszej destylacji mam 2.75l 40% destylatu. Odbieralem gleboko bo do poniżej 20%. Łatwo przeliczyc ile to spirytusu, a wynik drugiej destylacji zależy jak kto frakcje podzieli i zgodnie z jakim "prawem" będzie chciał wydzielić serce na whisky ;)
Przy okazji czytania tematów piwnych uwarzylem swoją pierwsza warke. Ale to tak offtopic;)

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: kowal » 2019-02-19, 19:03

Czyli wychodzi 3,63kg słodu na 1l etanolu 100%. Po drugiej gonitwie, jak odbierzesz bardzo szerokie serce wyjdzie pewnie ok. 3,3 - 3,4kg słodu. Czyli nie tak źle :)
Ciekawe, czy destylat będzie się wyraźnie różnił od tego bez słodu karmelowego? Jak będziesz miał oba w tulipkach, zanotuj spostrzeżenia i proszę, podziel się z nami. Chętnie poczytamy :book :cheers
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Krzysztofi
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2019-04-03, 10:01

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: Krzysztofi » 2019-04-04, 15:35

Kanadyjska żytnia whisky, konkretne i na temat https://youtu.be/LDO3iow_3G0. Gość robi niezłe trunki tu film whisky słód jęczmienny 80%,karmelowy5%,żytni 5% i pszeniczny 5%https://youtu.be/YJ6SnHk-zBg

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: radius » 2019-04-05, 07:31

Kurna Olek, czy my znowu dostaliśmy się pod zabór rosyjski? :shock: Może byś tak wstawił coś w ojczystym języku? :roll:
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Zacieranie słodu karmelowego - co źle zrobiłem?

Post autor: Legion » 2019-04-05, 21:49

radius pisze:
2019-04-05, 07:31
... znowu dostaliśmy się pod zabór rosyjski? :shock: Może byś tak wstawił coś w ojczystym języku? :roll:
Czułem, że mnie nie wypada tego tak powiedzieć.
Dzięki za wyręczenie.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości