Opisy i spostrzeżenia co do słodu whisky Strong
Re: Opisy i spostrzeżenia co do słodu whisky Strong
Mnie ten słód bardzo odpowiada, choć różne partie są trochę inne. Przerobiłem kilkaset kilogramów. Fermentuję razem z młótem. Używałem drożdży Safspirit malt oraz alcotec whisky yeast single strain. Destylat ma wyraźnie dymny aromat i posmak. Wymaga długiego leżakowania aby wydobyć całą głębię smaku. Niestety najstarszy destylat jaki posiadam leży w beczce dopiero 2 lata, więc nie wiem jaki smak ma ten leżakowany dłużej.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- 30%
- Posty: 35
- Rejestracja: 2018-09-08, 11:14
- Lokalizacja: Gd
Re: Opisy i spostrzeżenia co do słodu whisky Strong
Wczoraj zatarlem na próbę 5,5 kg słodu, początkowe blg 24 (pewnie jakieś przekłamania pomiaru) szybko schłodzone głowica z aabratka i drożdże rano smigają jak szalone. Piekny zapach słodu i wędzonki, mam nadzieję że w końcu będę zadowolony z destylau.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości