Strona 2 z 2

Re: Opisy i spostrzeżenia co do słodu whisky Strong

: 2020-04-20, 00:03
autor: Doody
Mnie ten słód bardzo odpowiada, choć różne partie są trochę inne. Przerobiłem kilkaset kilogramów. Fermentuję razem z młótem. Używałem drożdży Safspirit malt oraz alcotec whisky yeast single strain. Destylat ma wyraźnie dymny aromat i posmak. Wymaga długiego leżakowania aby wydobyć całą głębię smaku. Niestety najstarszy destylat jaki posiadam leży w beczce dopiero 2 lata, więc nie wiem jaki smak ma ten leżakowany dłużej.

Re: Opisy i spostrzeżenia co do słodu whisky Strong

: 2020-05-01, 13:08
autor: Mateusz96%
Wczoraj zatarlem na próbę 5,5 kg słodu, początkowe blg 24 (pewnie jakieś przekłamania pomiaru) szybko schłodzone głowica z aabratka i drożdże rano smigają jak szalone. Piekny zapach słodu i wędzonki, mam nadzieję że w końcu będę zadowolony z destylau.