Burbon żytni

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Burbon żytni

Post autor: marcinbzyk » 2020-08-20, 15:33

Składniki
12,5kg drobnej śruty kukurydza
2,5kg słod żytni
2,5kg słód pale ale.
48l wody podgrzane do 75C wsypana kukurydza zostawione na 2 godziny, temp spadła do 65C dodane słody przez 4 godziny utrzymana temp 60-65 stopni.
Powinno wyjść ok 20blg.
Do jednej partii dałem enzym uplynniajacy i zacier był widocznie bardziej płynny.

Z zacierem żytnim jest więcej kłopotu jest bardziej podatny na "kisniecie". Zacieram jednego dnia i spokojnie zostwiam w garnku i przez noc samo stygnie dziś rano było jeszcze 40C więc przelałem do beczki gdy przyszłem o 12 życie już w beczce szalało dodałem suche USW-06. Wieczorem sprawdziłem fermentacja w pełni ale zapach dużo bardziej śmierdzi niż pszenny.
Druga sytuacja zacieralem od rana drugą partię po 2 godzin.juz było częściowo zatarte podgrzalem i przykryłem po 3 godzinach sprawdzam a tu zaczyna śmierdzieć i korzuch w garze temp 58stopni. Zagrzałem do 75C i zobaczymy co będzie.

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Burbon żytni

Post autor: marcinbzyk » 2020-09-02, 08:50

Po nieudanych próbach z b.pszenny przyszła kolej na żytni.
Pierwszy koncert bez refluksu jak leci z 60l wsadu wyszło 8l 60% i 4l 40%. Nie jest źle aromat dużo lepszy jak na refluksie. Teraz pora na drugi koncert.
Cały wkład będzie rozwodniony do 20% początek jak za pierwszym razem bez refluksu dopiero jak jakość spadnie załącze refluks.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Burbon żytni

Post autor: kwik44 » 2020-09-02, 11:15

Odebrałeś do końca? Bo za wysoki % masz. Mnie przy odpędzie wychodzi zwykle ok 20-25%. Zależy jak długo ciągnę.

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Burbon żytni

Post autor: marcinbzyk » 2020-09-02, 11:39

Zakończone było przy 98C na kotle.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Burbon żytni

Post autor: kwik44 » 2020-09-03, 12:39

No to ~2% spirytu w kotle zostało...

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Burbon żytni

Post autor: marcinbzyk » 2021-09-01, 20:39

W lipcu minął rok od kiedy burbon wylądował w M-beczce vel 'Chardoney'. Moc zalania 65%, kolor ciemnozłoty. Aromat burbonu z nutą lekkiej kwasowości
winnej. Wyraźnie czuć jeszcze warzywny aromat młodego alkoholu.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Burbon żytni

Post autor: magas » 2021-09-02, 11:41

Mocny wsad, też mam taką beczkę moja 30l , mam kłopoty z pamięcią ile twoja miała? Przy tak mocnym wsadzie nie poszło zbyt dużo z beczki? Dopytuje, bo moja dalej czeka na wsad. Teraz tak gdy dam wsad książkowo 63% to może mi wytargać z beczki zbyt dużo, a chcę by te minimum 2-3 lata poleżało nim zrobię drugie zalanie na wiele lat, plusem wsadu książkowego 63 % jest szybsze, lepsze dojrzewanie, a minusem zbyt gęste od beczki przy małych beczkach, dlatego pierwsze zalanie zaplanowałem na 55% słód jęczmienny troszkę bardziej wyczyszczony niż na 68% po destylacji, będę celował w 80% ale u mnie i tak wszystko się zmienia w trakcie destylacji, bo nos kieruje wszystkim i planowane % często się zmieniają w zależności od zapachu.

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Burbon żytni

Post autor: marcinbzyk » 2021-09-02, 14:41

Beczka 30l- weszło 36l i nie była pełna. No właśnie zbyt mocne i wlałem można było śmiało te 55%. Nie było zbyt mocno czyszczone z myślą , że poleży 2-3 lata ale nie wiem czy nie będzie za mocno dębowa. Jak przerobię te platki owsiane to zapakuję próbki i wyślę wszystko razem.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Burbon żytni

Post autor: kwik44 » 2021-09-02, 15:09

To 55% jest chyba najlepsze na pierwsze zalanie. Takim zalałem rum w zeszłym roku. Kolor piękny ale deski nie ma. Tak też dawno temu zalałem żyto. Śliwkę wlałem 70% i było za dużo w 30l. Duże straty i dużo dębiny. Rozcieńczyłem to do 60 i jest lepsze po roku. A teraz myślę co robić. Jedno jest pewne, beczkę po rumie muszę przetrzymać do wiosny/lata, aż słód będzie ;) No i ciepło… W 16 stopniach fermentacja jest bez sensu :(

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Burbon żytni

Post autor: magas » 2021-09-02, 17:59

kwik44 pisze:
2021-09-02, 15:09
W 16 stopniach fermentacja jest bez sensu :(
Można by poszukać prawdziwków co fermentują w 12 a nawet w 9 stop. Przepraszam, ale mam coś z kompem i dwie litery po f przed j mi nie działają.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości