Strona 2 z 2

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

: 2021-07-01, 22:16
autor: Loki
No to nie zabardzo to sie raczej uda, zamierzam dac 30L wody I 10kg slodu pewnie bym Musial dolac od cholery tej wody zeby schlodzic zacier a chce miec tez miejsca jak Bede destylowal geste zeby kolumny czasem nie zapchac I zeby nie wyleciala wpowietrze :)
Ewentualnie moge zatrzec w plaszczu olejowym potem przelac do beczki I uzyc chlodniczki piwowarskiej.

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

: 2021-07-02, 06:43
autor: KRWI
A butelki z lodem do chłodzenia zacieru - trzeba mieć tylko trochę wolnego miejsca w zamrażarce na kilka butelek PET

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

: 2021-07-19, 11:34
autor: Loki
Kurna tak sie zastanawiam teraz jak zacier zchlodze do tych 20 stopni, olej wplaszczu nie bedzie nadal mial wiekszej temperatury I mi nie podgrzeje zacieru po pewnym czasie ? Moze jednak lepiej chociaz fermentacje przeprowadzic wplaszczu.

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

: 2021-07-19, 21:25
autor: kwik44
Jak masz chłodnicę w płaszczu to schłodzisz. Jeśli nie to będziesz czekał długo... Zatrzyj, przelej do beczki fermentacyjnej i zacieraj kolejną partię. Szkoda się rozdrabniać ;)

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

: 2021-07-19, 21:55
autor: Loki
Mam chlodnice taka piwowarska z miedzi ale ona mala jest :D
Zalozylem nastepny temat a wsumie moglem Tu napisac bedzie bezpiecznie 30L wody + 10kg slodu destylowac z mlotem w plaszczu olejowym ? pojemnosc ma 50L czy zmiejszyc ilosc wody I slodu
Mam zamiar zrobic kilka odpedow na PS z cebula a pozniej juz destylacja na polkowej.

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

: 2021-07-20, 09:05
autor: Wesoly49
Spokojnie dasz radę , ja robię 35l i 10kg w płaszczu 50l i nic się nie dzieje. Grzeje 4kW.

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

: 2021-07-21, 19:34
autor: Loki
Wiesz Ile lacznie litrow zacieru masz masz przy 35L I 10kg ziarna ? :D

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

: 2021-07-30, 10:08
autor: MASaKrA_Domingo
przegab pisze:
2021-06-30, 15:45
Pomyśl za wczasu o jakimś chłodzeniu zacieru. Będzie Ci stygł w tym kegu wiele godzin do temperatury zadania drożdży. W tym czasie lubi się jakieś obce i niepożądane życie w zacierze obudzić.
Jeśli zamknie szczelnie, to nic się nie stanie. Może się chłodzić i 2 tygodnie. Przecież weki tak działają, prawda?
Ja sam zostawiłem czarną porzeczkę przez 3 tygodnie i nic się nie stało. Keg szczelny, a od góry była kolumny. Wszelkie drożdże i bakterie zabite zostały podczas destylacji.

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

: 2021-07-30, 15:06
autor: Zalobik
Domingo - masakra, chodzi o chłodzenie do temperatury zadania drożdży. Jak kiedyś zrobisz zacier, to zrób jak napisałeś i opisz wnioski :oki

Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu

: 2021-07-30, 16:06
autor: kwik44
No… Ja ostatnio efektu skali doświadczałem. Zatarłem na lenia 45kg mąki i 10kg słodu (żyto) w beczce 200l. Po 24h dalej było 50+ stopni. Wlałem kilka litrów wody na górę, trochę pomieszałem i zadałem drożdże bo nie chciało mi się czekać. Teraz już wiem czemu gorzelnie preferują koji…