Kolumna polkowa destylacja zacieru

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Kolumna polkowa destylacja zacieru

Post autor: Loki » 2021-07-04, 14:28

Witam Ile razy destylujecie zaciery na swojej kolumnie polkowej? Mam 4 polki I cebule raz wystarczy czy lepiej odped zrobic na potstillu a pozniej destylacja na 4 polkach? Jesli tak nie wyczysci to za duzo smaku?
Bede robil glownie slody.
Mam nadzieje ze temat wdobrym dziale.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru

Post autor: kwik44 » 2021-07-04, 15:28

Kiedyś destylowałem na raz, ale strasznie mi to brudziło szkła. Teraz stoję na stanowisku, że trzeba porządnie zrobić odpęd i dopiero destylować drugi raz. 4 półki to moim zdaniem za dużo, ale ja jestem zepsuty przez aparat prosty ;P

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru

Post autor: Loki » 2021-07-04, 17:05

Hmm pierw zobacze jak bedzie smakowalo na 4 polkach jak bedzie lipa to moze odped na alembiku a pozniej 2 lub 3 polki moze :D
Co do smaczku tez lubie jak go wyraznie czuc za to zona nie.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru

Post autor: kwik44 » 2021-07-04, 19:43

Co masz na myśli mówiąc, że "smaczek musisz wyraźnie czuć", a twoja żona nie? Bo to coś podejrzane. Sugeruje źle zrobiony i/lub dojrzewany alkohol. Moja świeżego nie pija, no chyba, że jako kontrola jakości. Ale taki kilkuletni to i owszem. No i whisky dość lubi, szczególnie z beczek po winie. Whisky, żyto czy burbon muszą być dojrzałe inaczej są niesmaczne. Może tutaj pies jest pogrzebany?

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru

Post autor: Loki » 2021-07-04, 20:28

Wyraznie czuc tzn destylat na potstillu zrobiony Bez zadnego wypelnienia I czasem glebiej wpogony :)
Np Calvados mnie na poczatku juz bardzo smakowal kobitce dopiero po pol roku zaczelo podpasowywac a po roku mlaska :)

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru

Post autor: kwik44 » 2021-07-05, 16:02

Świeży mnie też nie smakuje. Musi poleżeć w kamionce co najmniej pół roku, żeby był jako taki. No niestety, nie oszukasz. I oczywiście twoja żona ma rację, że świeżego nie pija ;P

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Kolumna polkowa destylacja zacieru

Post autor: Loki » 2021-07-05, 18:32

Nie no Bez porownania jak polezy :) swiezego nie pije ale co prawda nie jest zly przynajmniej dla mnie, zawsze mam duzy zapas Ginu na takie chwile zeby destylat mial czas sobie polezakowac.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: stratos i 12 gości