Zacieranie kuku / przepis

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Zacieranie kuku / przepis

Post autor: Loki » 2021-07-08, 20:31

Siemanko szukam po forum I szukam I nie moge znalezc ma ktos przepis na zacier z kukurydzy I jak go przygotowac ?
I czy moze to byc kukurydza dla zwierzat ? Ewentualnie tez moge kupic takie platki kukurydziane

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: fuutro » 2021-07-08, 21:42

A czy musi być jakiś specjalny przepis dla każdego ze zbóż? Różnica będzie w wydajności ale zasadniczo chcąc uzyskać alkohol musisz rozdrobnić ziarno zawierające skrobię.
https://destylacja.com/proces-zacierania-zboza.html
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: Doody » 2021-07-09, 08:05

Każda kukurydza się nadaje do zacierania, choć oczywiście są gatunki "stworzone" do zacierania i te, z których wydajność będzie mniejsza. Jednak każda "forma" kuku dobrze rozdrobniona da się zatrzeć.
Pozdrawiam
Darek

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: kwik44 » 2021-07-09, 09:14

Loki, na forum jest coś takiego jak FAQ. Tam masz literalnie wszystko. Zrobione to jest po to, żebyśmy nie musieli po raz setny czy więcej o tym samym pisać. Tym bardziej, że możesz zacierać enzymami, słodem, czy scukrzać parą wodną pod wysokim ciśnieniem. I pewnie są jeszcze inne metody...

Co do kukurydzy, to możesz zacierać wszystko, łącznie z płatkami, aczkolwiek ta ostatnia opcja jest najdroższa. Ja zwykle jadę do najbliższego punktu sprzedaży pasz, biorę śrutę kukurydzianą marki "ta w worku 25kg", do niej dodaję inne zboża i/lub słody, i z nimi zacieram na burbon. Tobie na początek radzę kupić enzymy i zacierać nimi. Instrukcje są w FAQ.

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: jakis1234 » 2021-07-09, 10:54

Ej Loki, chyba szukałeś po dokładniejszym próbowaniu wyrobów własnych :).
Jest tego sporo, po minucie szukania:
viewtopic.php?f=16&t=3746
viewtopic.php?f=16&t=2238
Ewentualnie z czarnego forum:
https://alkohole-domowe.com/forum/zacie ... 15504.html
Pozdrawiam z opolskiego.

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: Loki » 2021-07-10, 00:23

Jak zalozylem posta to po jakis 15minutach wkoncu cos znalazlem :D watek zglosilem do usuniecia ale nikt go nie usunal.
Postanowilem wybrac platki kukurydziane dla zwierzat (mam nadzieje ze nie zamienie sie wkaczke :D) wSzkocji jest to taka sama cena jak za normalna kukurydze a do tego nadodatek wychodzi mniej pracy.
Planuje zrobic przepis 70% kuku 20% slod 10% zyto lub 60/20/20
Zczego co przeczytalem proces wygladal by mniej wiecej tak z (platkami kukurydzianymi)
Rozgrzewam wode do 71~ stopni wsypuje platkow kukurydzianch po tym temperatura wody powinna spac do jakis 66~stopni nastepnie wsypuje slod I zyto znowu temperatura spada do jakis 62 stopni I staram sie ja utrzymac przez 1.5-2 godziny po tym wszystko powinno byc zatarte zgadza sie ?

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: Zalobik » 2021-07-10, 09:41

Cześć, bez enzymów zacierałbym nieco inaczej :wink: Zagrzej wodę wsyp płatki qq (rozumiem że płatki paszowe, to ziarno przepuszczone przez gniotownik) i doprowadź do wrzenia. Możesz chwilę pogotować. Jak temp spadnie do 80sc, syp śrutę żytnią i mieszaj (najlepiej mechanicznie, bo ręce bolą). Po ok 30 min schłódź zacier do 65sc i syp słód. Zostaw w temperaturze 60-63sc przez 1do 2h i mieszaj od czasu do czasu. Schłódz szybko zacier do temperatury zadania drożdzy. Jeżeli dopiero zaczynasz zacierać słodem, to używaj większego udziału słodu w zasypie. Myślę że min 30% na początek.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Wesoly49
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2019-05-12, 14:46

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: Wesoly49 » 2021-07-10, 10:18

Ja bym płatki kuku doprowadził do 90 stopni potrzymał w tej temp. 1godzine , przy powiedzmy 75 stpnich dodał żyto(śrutę) potrzymał 1 godzinę i przy 65 stopniach słód i aż do całkowitego scukrzeni . Oczywiście enzym upłynniający przy 90 stopniach i dla pewności scukrzający . Zerknij w tego linka https://www.ebay.co.uk/itm/124398791804
Może będzie to lepszy wybór jak płatki .

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: Loki » 2021-07-10, 13:11

Czemu do 90 stopni? Myslalem ze przy platkach nie trzeba tego robic?
@Wesoly49 dzieki za link :)
Co do enzymow myslalem zeby uzyc chociaz skurzajacy

kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: kujus » 2021-07-11, 16:31

Jak byś miał płatki błyskawiczne czyli już wstępnie skleikowane to nie musisz zagotowywać, ale jak płatki płatki czyli tylko przepuszczone przez gniotownik bez obróbki termicznej to zagotuj, i ja osobiście podzielił bym słód na 2 części i 1 część zadał do zacieru w temperaturze 90+ ażeby alfa amylaza go upłynniła, po wystygnięciu do 65 zakwasił do pH 5,5 i zadał 2 część słodu gdzie beta amylaza go scukrzy i zostawić do wystygnięcia do ca 35 stopni i zadajesz przycierek i do tygodnia czasu spokojnie masz już przerobione 8)
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: Loki » 2021-07-11, 17:25

No ja mam te platki blyskawiczne juz po obrobce :)
To pisze na paczce "Flaked Maize is produced by the process of cooking and flaking, called micronisation. "
Kukurydza w płatkach powstaje w procesie gotowania i płatkowania, zwanym mikronizacją.

kujus
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-10-25, 14:00

Re: Zacieranie kuku / przepis

Post autor: kujus » 2021-07-11, 20:26

To taka różnica że nie musisz gotować, zagrzej do 72 stopni upłynnij połową słodu, zaczekaj aż ostygnie do 65 w czasie powiedzmy nie krócej jak 1 godzina, potem zakwaszenie i druga porcja słodu i tak już zostaw niech stygnie do 35 stopni. Dość często mieszaj bo enzymy nie mają nóżek i trzeba im pomagać :D Jeżeli mimo to wydajność była by dość niska, sprawdzisz blg po ostygnięciu i odsączeniu, to zagotuj to grzejąc w tempie 1 stopień na 1 minutę i po ostygnięciu zbadaj jeszcze raz jak bez zmian blg, to masz wszystko dobrze, jak urosło to trzeba poprawić 8)
Pędzę bo lubię to zajęcie :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości