Zacieranie kuku / przepis
Zacieranie kuku / przepis
Siemanko szukam po forum I szukam I nie moge znalezc ma ktos przepis na zacier z kukurydzy I jak go przygotowac ?
I czy moze to byc kukurydza dla zwierzat ? Ewentualnie tez moge kupic takie platki kukurydziane
I czy moze to byc kukurydza dla zwierzat ? Ewentualnie tez moge kupic takie platki kukurydziane
Re: Zacieranie kuku / przepis
A czy musi być jakiś specjalny przepis dla każdego ze zbóż? Różnica będzie w wydajności ale zasadniczo chcąc uzyskać alkohol musisz rozdrobnić ziarno zawierające skrobię.
https://destylacja.com/proces-zacierania-zboza.html
https://destylacja.com/proces-zacierania-zboza.html
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Zacieranie kuku / przepis
Każda kukurydza się nadaje do zacierania, choć oczywiście są gatunki "stworzone" do zacierania i te, z których wydajność będzie mniejsza. Jednak każda "forma" kuku dobrze rozdrobniona da się zatrzeć.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Zacieranie kuku / przepis
Loki, na forum jest coś takiego jak FAQ. Tam masz literalnie wszystko. Zrobione to jest po to, żebyśmy nie musieli po raz setny czy więcej o tym samym pisać. Tym bardziej, że możesz zacierać enzymami, słodem, czy scukrzać parą wodną pod wysokim ciśnieniem. I pewnie są jeszcze inne metody...
Co do kukurydzy, to możesz zacierać wszystko, łącznie z płatkami, aczkolwiek ta ostatnia opcja jest najdroższa. Ja zwykle jadę do najbliższego punktu sprzedaży pasz, biorę śrutę kukurydzianą marki "ta w worku 25kg", do niej dodaję inne zboża i/lub słody, i z nimi zacieram na burbon. Tobie na początek radzę kupić enzymy i zacierać nimi. Instrukcje są w FAQ.
Co do kukurydzy, to możesz zacierać wszystko, łącznie z płatkami, aczkolwiek ta ostatnia opcja jest najdroższa. Ja zwykle jadę do najbliższego punktu sprzedaży pasz, biorę śrutę kukurydzianą marki "ta w worku 25kg", do niej dodaję inne zboża i/lub słody, i z nimi zacieram na burbon. Tobie na początek radzę kupić enzymy i zacierać nimi. Instrukcje są w FAQ.
Re: Zacieranie kuku / przepis
Ej Loki, chyba szukałeś po dokładniejszym próbowaniu wyrobów własnych .
Jest tego sporo, po minucie szukania:
viewtopic.php?f=16&t=3746
viewtopic.php?f=16&t=2238
Ewentualnie z czarnego forum:
https://alkohole-domowe.com/forum/zacie ... 15504.html
Jest tego sporo, po minucie szukania:
viewtopic.php?f=16&t=3746
viewtopic.php?f=16&t=2238
Ewentualnie z czarnego forum:
https://alkohole-domowe.com/forum/zacie ... 15504.html
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Zacieranie kuku / przepis
Jak zalozylem posta to po jakis 15minutach wkoncu cos znalazlem watek zglosilem do usuniecia ale nikt go nie usunal.
Postanowilem wybrac platki kukurydziane dla zwierzat (mam nadzieje ze nie zamienie sie wkaczke ) wSzkocji jest to taka sama cena jak za normalna kukurydze a do tego nadodatek wychodzi mniej pracy.
Planuje zrobic przepis 70% kuku 20% slod 10% zyto lub 60/20/20
Zczego co przeczytalem proces wygladal by mniej wiecej tak z (platkami kukurydzianymi)
Rozgrzewam wode do 71~ stopni wsypuje platkow kukurydzianch po tym temperatura wody powinna spac do jakis 66~stopni nastepnie wsypuje slod I zyto znowu temperatura spada do jakis 62 stopni I staram sie ja utrzymac przez 1.5-2 godziny po tym wszystko powinno byc zatarte zgadza sie ?
Postanowilem wybrac platki kukurydziane dla zwierzat (mam nadzieje ze nie zamienie sie wkaczke ) wSzkocji jest to taka sama cena jak za normalna kukurydze a do tego nadodatek wychodzi mniej pracy.
Planuje zrobic przepis 70% kuku 20% slod 10% zyto lub 60/20/20
Zczego co przeczytalem proces wygladal by mniej wiecej tak z (platkami kukurydzianymi)
Rozgrzewam wode do 71~ stopni wsypuje platkow kukurydzianch po tym temperatura wody powinna spac do jakis 66~stopni nastepnie wsypuje slod I zyto znowu temperatura spada do jakis 62 stopni I staram sie ja utrzymac przez 1.5-2 godziny po tym wszystko powinno byc zatarte zgadza sie ?
Re: Zacieranie kuku / przepis
Cześć, bez enzymów zacierałbym nieco inaczej Zagrzej wodę wsyp płatki qq (rozumiem że płatki paszowe, to ziarno przepuszczone przez gniotownik) i doprowadź do wrzenia. Możesz chwilę pogotować. Jak temp spadnie do 80sc, syp śrutę żytnią i mieszaj (najlepiej mechanicznie, bo ręce bolą). Po ok 30 min schłódź zacier do 65sc i syp słód. Zostaw w temperaturze 60-63sc przez 1do 2h i mieszaj od czasu do czasu. Schłódz szybko zacier do temperatury zadania drożdzy. Jeżeli dopiero zaczynasz zacierać słodem, to używaj większego udziału słodu w zasypie. Myślę że min 30% na początek.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
Re: Zacieranie kuku / przepis
Ja bym płatki kuku doprowadził do 90 stopni potrzymał w tej temp. 1godzine , przy powiedzmy 75 stpnich dodał żyto(śrutę) potrzymał 1 godzinę i przy 65 stopniach słód i aż do całkowitego scukrzeni . Oczywiście enzym upłynniający przy 90 stopniach i dla pewności scukrzający . Zerknij w tego linka https://www.ebay.co.uk/itm/124398791804
Może będzie to lepszy wybór jak płatki .
Może będzie to lepszy wybór jak płatki .
Re: Zacieranie kuku / przepis
Czemu do 90 stopni? Myslalem ze przy platkach nie trzeba tego robic?
@Wesoly49 dzieki za link
Co do enzymow myslalem zeby uzyc chociaz skurzajacy
@Wesoly49 dzieki za link
Co do enzymow myslalem zeby uzyc chociaz skurzajacy
Re: Zacieranie kuku / przepis
Jak byś miał płatki błyskawiczne czyli już wstępnie skleikowane to nie musisz zagotowywać, ale jak płatki płatki czyli tylko przepuszczone przez gniotownik bez obróbki termicznej to zagotuj, i ja osobiście podzielił bym słód na 2 części i 1 część zadał do zacieru w temperaturze 90+ ażeby alfa amylaza go upłynniła, po wystygnięciu do 65 zakwasił do pH 5,5 i zadał 2 część słodu gdzie beta amylaza go scukrzy i zostawić do wystygnięcia do ca 35 stopni i zadajesz przycierek i do tygodnia czasu spokojnie masz już przerobione
Pędzę bo lubię to zajęcie
Re: Zacieranie kuku / przepis
No ja mam te platki blyskawiczne juz po obrobce
To pisze na paczce "Flaked Maize is produced by the process of cooking and flaking, called micronisation. "
Kukurydza w płatkach powstaje w procesie gotowania i płatkowania, zwanym mikronizacją.
To pisze na paczce "Flaked Maize is produced by the process of cooking and flaking, called micronisation. "
Kukurydza w płatkach powstaje w procesie gotowania i płatkowania, zwanym mikronizacją.
Re: Zacieranie kuku / przepis
To taka różnica że nie musisz gotować, zagrzej do 72 stopni upłynnij połową słodu, zaczekaj aż ostygnie do 65 w czasie powiedzmy nie krócej jak 1 godzina, potem zakwaszenie i druga porcja słodu i tak już zostaw niech stygnie do 35 stopni. Dość często mieszaj bo enzymy nie mają nóżek i trzeba im pomagać Jeżeli mimo to wydajność była by dość niska, sprawdzisz blg po ostygnięciu i odsączeniu, to zagotuj to grzejąc w tempie 1 stopień na 1 minutę i po ostygnięciu zbadaj jeszcze raz jak bez zmian blg, to masz wszystko dobrze, jak urosło to trzeba poprawić
Pędzę bo lubię to zajęcie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości