Zacier zbożowy staje na ok. 6blg

mody170
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2020-06-05, 14:17

Zacier zbożowy staje na ok. 6blg

Post autor: mody170 » 2021-09-05, 21:28

Panowie mam problem
Za każdym razem po fermentacji zacieru zostaje mi 6blg lub więcej nie przerobionego cukru. Sytuacja notorycznie sie powtarza co już mnie zaczyna denerwowac bo człowiek sie napracuje a uzysk mizerny. Upatruje przyczyny ale za bardzo nie jestem w stanie dojść do tego co robię źle.
Zacieram ziarno niesłodowane
Zawsze 6kg 21l wody.
Upłynnianie temp 83-85st. C przez okolo 45min
Scukrzanie temperatura 62st. C przez 1h lub do negatywnej proby jodowej
Blg w granicach 16
Następnie szybkie schłodzenie zacieru zmrożonymi butelkami z wodą( jak czekam do rana to często rusza dzika fermentacja) pożywka i drożdże fermiol do zboża.
Zmiana drożdży nie pomogła. Przy Coobra whisky yeast to samo. Zacier pracuje w dobrych warunkach bo nie jest ani zbyt zimno ani zbyt cieplo wiec raczej drożdże sie nie ugotują.
Zacieram w kotle warzelnym z kega z mieszadlem, uzywam sterownika do utrzymywania temperatury. Temp podczas procesów skacze o góra 0,5st c do góry. Wiec reżim temperaturowy utrzymany.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to przekłamanie temperatury o kilka stopni do gory i powstaje w ten sposób więcej dekstryn czyli cukrow niefermentowalnych przez drożdże.
Prosze o pomoc
Dzieki!

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: zacier zbożowy staje na ok. 6blg

Post autor: kwik44 » 2021-09-06, 08:21

Czym mierzysz blg i jak? Ile uzyskujesz alkoholu? 16% to praktycznie cała skrobia upłynniona. Może za mało enzymu scukrzającego dajesz? Gdybam, bo za mało danych podałeś. Teoretycznie powinno być z tego zboża ok 1.8l alkoholu.

mody170
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2020-06-05, 14:17

Re: Zacier zbożowy staje na ok. 6blg

Post autor: mody170 » 2021-09-06, 10:06

Blg mierzone i refraktometrem i zwykłym cukromierzem. W obu przypadkach taki sam wynik. Enzym scukrzający dawkuję pipetą- 3-4ml na 6kg zboża Zacier w smaku jest kwaśny. Nie mam płaszcza wiec wszystko jest odciskane w prasie do owoców. Otrzymuję około 60l zacieru bez młóta. Destyluję dwukrotnie na alembiku.
Przy drugiej destylacji serce odbierane w przedziale 75-60.
Tempo odbioru 1,2l na godzine.
Z 24kg zboża po dwóch destylacjach otrzymałem 3l - 78% serca.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacier zbożowy staje na ok. 6blg

Post autor: kwik44 » 2021-09-06, 13:14

Że refraktometr pokaże 6-8 brix po skończonej fermentacji to normalne. Tak powinien. Ale ciekawym jest, że spławik pokazuje tyle samo. Mierzysz płyn, zakładam, spławikowi bardziej wierzyłbym o ile jest wycechowany dobrze. Nawet zakładając 80% wydajności zacierania 24*0,8*0,6*0,5 daje prawie 6l spirytusu netto. Mało. Nie wiem jak policzyć straty dokładnie, ale jak faktycznie zostaje 6blg w roztworze no to już jest 1/3 cukru. Daj więcej enzymu scukrzającego IMHO. Nie są drogie. Jeśli próba jodowa jest negatywna to raczej skrobia jest upłynniona. Nie bardzo wiem gdzie indziej szukać. Obydwa rodzaje drożdży były przez nas stosowane. A, a w jakiej temperaturze fermentujesz i jak długo?

Druga sprawa to przedgon i pogon. Ile tego jest? Czy odbierasz przy odpędzie do końca, aż leci woda? Czy recylkulujesz przedgon i pogon w drugiej destylacji? To wszystko wpływa na ilość finalnego urobku...

mody170
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2020-06-05, 14:17

Re: Zacier zbożowy staje na ok. 6blg

Post autor: mody170 » 2021-09-06, 17:53

Tak mierzę sam płyn, fermentujący zacier stoi w temperaturze pokojowej - ok 20st. Sytuacja ciągle się powtarza więc destyluję jak widzę że młóto opadło na dno a z rurki nie uchodzi już powietrze ale nie raz zdarzało się że odfiltrowany zacier stał i 2 tyg z powodu braku czasu na destylację i nie spadło wtedy nawet o 1blg.
Z tych 24kg po drugiej destylacji uzbierało się 2,5l przedgonów i pogonów. Dodaje je zawsze do następnego gotowania surówki. Zawsze koncze proces kiedy odbierany alkohol ma moc 20%. Moze powinienem zmniejszyc temp. Scukrzania ? Moze faktycznie wiecej dekstryn powstaje?
Może moje mieszadło nie rozbija dobrze temperatury po całym zbiorniku albo sonda temperatury jest za krótka?
Załączniki
20210906_174425_resize_47.jpg
20210906_174417_resize_49.jpg

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacier zbożowy staje na ok. 6blg

Post autor: kwik44 » 2021-09-06, 19:59

IMHO to nie kwestia mieszadła. Zacieram ziarno niesłodowane na lenia zwykle, tzn gotuję wodę, wlewam ją do beczki dodaję enzym upłynniający z naddatkiem i do tego sypię mąkę/śrutę. Mieszam wiertarką aż jest jednorodne. Jak temperatura spadnie do 62 dodaję enzym scukrzający z naddatkiem i znowu mieszam. Wtedy dodaję też kwasu, szczególnie jak to jest żyto. Czekam aż samo wystygnie, dodaję drożdże i fermentuję. Jak kończysz odbiór na 20% to w kotle zostaje 2.5% alkoholu. Bardzo dużo. Połowa alkoholu jak robisz odpęd...
Po mojemu: daj więcej enzymu scukrzającego. Poczekaj z zacieraniem dłużej, to nie piwo. I destyluj, szczególnie odpęd, do końca.

mody170
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2020-06-05, 14:17

Re: Zacier zbożowy staje na ok. 6blg

Post autor: mody170 » 2021-09-06, 20:27

Zrobie tak jak mówisz. Dziekuje za pomoc ! :wink:

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacier zbożowy staje na ok. 6blg

Post autor: kwik44 » 2021-09-06, 21:08

Nie jestem wyrocznią, ja też się mylę, ale tak mi podpowiada doświadczenie. Drożdże cukier fermentowalny raczej by zjadły. 16blg to nie jest dużo. A powinno zejść w okolice 0 blg. Ja wprawdzie używam Safspirit ale drzewiej fermiole też mi fermentowały poprawnie. No i odpęd. Szkoci opracowali temat do perfekcji. Wiem, że ciężko te doły ciągnąć, ale tam jest alkohol i tam są dodatkowe, dobre dla nas frakcje, które w drugiej destylacji odzyskasz. Tylko trzeba cierpliwości.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości