Strona 1 z 1

Zacier. Pierwszy raz

: 2021-11-25, 14:04
autor: andrzej76
DZIEŃ DOBRY. MAM PYTANIE. ILE ZACIERU WLAC DO DESTYLATORA Z 50L KEGIEM. DESTYLATOR ZIMNE PALCE, ELEKTRYCZNE GRZAŁKI. ŻEBY BYŁO BEZPIECZNIE. DZIĘKI ZA WSZYSTKIE WSKAZÓWKI

Re: Zacier. Pierwszy raz

: 2021-11-25, 14:18
autor: Doody
Możesz wlać 40l i dodać enzym "Antypianę". Jeżeli masz grzałki w kegu, musisz najpierw zacier odfiltrować i najlepiej jeszcze "odstać" mąkę, która zbiera się na dnie wiader z zacierem. Grzejesz do 88 stopni z pełną mocą, a gdy zaczyna wrzeć obniżasz moc do około 1,2 - 1,5kW. Jak proces się ustabilizuje możesz podnosić moc stopniowo. Ja zawsze najpierw robię odpęd, czyli odbieram wszystko jak leci, a dopiero przy drugiej destylacji tnę frakcje.
Powodzenia :oki

Re: Zacier. Pierwszy raz

: 2021-11-25, 14:22
autor: Zalobik
Cześć, jeśli ten "zacier" jest z cukru, to jest to "nastaw". Wlej go ok 45l. Jeżeli jest, to zacier np. ze zboża, to musi być odfiltrowany bo inaczej przypalisz na grzałkach.
A poza tym, Kolega Doody mnie ubiegł.

Re: Zacier. Pierwszy raz

: 2021-11-25, 14:25
autor: Doody
No tak w ogóle nie wziąłem pod uwagę, że kolega pisząc zacier może mieć na myśli nastaw. A to w sumie bardzo możliwe :wink: