Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Awatar użytkownika
lukjersey
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2019-05-17, 21:27

Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Post autor: lukjersey » 2022-03-23, 19:20

Witajcie
Ze wzgledu na fascynacje zobożowymi destylatami, chciałbym sie poruszyć kwestie ,jakie smaki dominuja na forum....
Według mojej skromnej osoby...
1 - Żyto
2 - Jęczmien
3 - Pszenica
4 - Kukurydza
Mowa o 100% destylacie zbożowym,bez żadnych dodatkow...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Post autor: magas » 2022-03-23, 19:45

Destylacja na jaki % ? Pytam, bo to pytanie może mieć podwójne dno.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Post autor: Doody » 2022-03-23, 19:47

Witaj Łukaszu :oki
Zgadzam się z Twoją klasyfikacją jeżeli chodzi o zboża niesłodowane.
Słody zamieniłbym miejscami.
1. Słód jęczmienny
2. Słód żytni.
Reszta bez zmian.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
lukjersey
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2019-05-17, 21:27

Re: Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Post autor: lukjersey » 2022-03-27, 07:56

Witaj Dareczku
Wychodzi na to ,że kubki smakowe mamy podobne... 8)
Moja lista dotyczy tylko zboża niesłodowanego, ale słód żytni brzmi bardzo ciekawie i zachecająco.
Czy odczywalna jest znacząco różnica smakowa?
Pzdr
Łukasz

Awatar użytkownika
lukjersey
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2019-05-17, 21:27

Re: Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Post autor: lukjersey » 2022-03-27, 08:06

magas pisze:
2022-03-23, 19:45
Destylacja na jaki % ? Pytam, bo to pytanie może mieć podwójne dno.
Jeśli desylat końcowy przeznaczony do leżakowania w beczce,"lece" troszke dłużej z temperatura w głowicy (85-90),natomiast trunek do szybkiego spożycia ( 85-86) wychodzi mi wtedy srednio 92- 93% z fajnym aromatem zbożowym....chociaz potrzebuje okolo 2 tygodni,żeby się ułożył...
Pzdr
Łukasz

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Post autor: Doody » 2022-03-27, 12:54

Co do słodu żytniego, to zacierałem ostatnio słodem, ziarno niesłodowane w stosunku 50/50. Zacier pięknie pachniał (zero żygowin). Destylat robiony pod kątem wódki zbożowej (odbierałem w przedziale 79-81 stopni na 94% spirytus) był bardzo fajny.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Post autor: magas » 2022-03-27, 18:08

Patryk z Niderlandów takie żytko robi do beczki, podobne proporcje, nie wiem na jaki %, ale bardzo przyjemnie się to kiedyś piło https://darwina.pl/whisky/34664-millsto ... 61006.html

Carl
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2019-01-29, 21:51

Re: Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Post autor: Carl » 2022-03-28, 21:57

magas, na końcu linku jakieś "b" Ci się dokleiło.

Wystukane z Tapatalka


Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Post autor: magas » 2022-03-28, 22:17

Dzięki, faktycznie, ostatnio na jednej z FB zarzucono mi, że kasę biorę z tej firmy i dobrze, nawet nie tłumaczyłem, bo to destylarnia jaka mi się marzy, zarabiać na własnej pasji, iść do pracy z ciekawością co dzień przyniesie.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Destylaty zbożowe - który najlepszy i dlaczego...

Post autor: kwik44 » 2022-03-30, 13:06

Szkoda tylko, że to żyto tak podrożało. Kupowaliśmy dużo taniej. Fajnie byłoby teraz tego spróbować jeszcze raz. Mój smak się zmienił, wiem już co lubię bardziej, a co mniej. No i moje destylaty się zestrzały trochę, to można by po raz kolejny porównać ;)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości