Strona 1 z 1

Problem z zacieraniem

: 2023-01-06, 19:24
autor: Jim
Witam, zacieram słód jęczmienny na lenia i ciagle próba jodowa wychodzi źle.
18kg słodu 60l wody
Podgrzałem wodę do 70 stopni dodałem słód i wymieszałem porządnie mieszadłem do farby, temperatura spadła do 52 stopni to podgrzałem do 64 i utrzymuje temperaturę na poziomie 61-65 przez 3h już i dalej po próbie wychodzi ze jest dużo skrobi (płyn lugola odrazu barwi się na mocno ciemny kolor) i nie bardzo wiem o co chodzi, zacieram pierwszy raz

Re: Problem z zacieraniem

: 2023-01-06, 19:38
autor: zbyszko
Termometr sprawdzałeś?

Re: Problem z zacieraniem

: 2023-01-06, 19:54
autor: Jim
Tak działa poprawnie, sprawdziłem blg wychodzi mi 20

Re: Problem z zacieraniem

: 2023-01-06, 21:45
autor: Doody
20 Blg to nie tak źle. Przy tych proporcjach ideałem by było 22, ale to zależy od słodu. Słód wsypuj do wody o temp. maksymalnie 65 stopni, inaczej dezaktywujesz część enzymów. Próbą jodową nie zawracaj sobie głowy. Szkoda czasu.

Re: Problem z zacieraniem

: 2023-01-07, 13:31
autor: Jim
Tak właśnie zrobiłem, do beczki drożdże i zobaczymy za tydzień co wyjdzie :mrgreen:

Re: Problem z zacieraniem

: 2023-01-11, 19:39
autor: Jim
Nie chce zakładać nowego temat, zastanawiam się czy destylować z młótem czy ściągnąć klarowne z góry? Płaszcz w zbiorniku mam tylko drożdże po fermentacji opadają na dno razem z młótem i zastanawiam się czy nie wpłyną negatywnie na destylat

Re: Problem z zacieraniem

: 2023-01-11, 20:40
autor: Doody
Jak masz płaszcz to mieszasz zawartość i wlewasz do kotła jak leci. Robisz odpęd uzyskując jak najwięcej alkoholu i aromatów. W drugiej destylacji dzielisz destylat na frakcje.

Re: Problem z zacieraniem

: 2023-01-11, 20:49
autor: Jim
Dziękuje za rady :drinks